Sud BiH
4

Nastavljeno suđenje za zločine u Kotor-Varoši

FENA
Na suđenju za zločine počinjene u Kotor-Varoši, Mehmed Sadiković, nekadašnji komandant Teritorijalne odbrane (TO) Kotor-Varoš izjavio je da je čuo kako optuženi Sead Menzil nije učestvovao u napadu na selo Serdari, gdje su u septembru 1992. ubijeni srpski civili.

Odgovarajući na pitanja odbrana, svjedok Tužilaštva BiH Mehmed Sadiković rekao je da je akcija TO-a u septembru 1992. bila širih razmjera i da je uključivala zarobljavanje artiljerijskog oružja Vojske Republike Srpske (VRS) te spajanje odvojenih sela kod Kotor-Varoši u kojima su živjeli Bošnjaci.

“Po priči koju znam, Sead nije bio u akciji na Serdare. Sead i grupa ljudi borili su se na lokaciji bliže njegovom selu”, kazao je Sadiković, koji je sa svjedočenjem počeo početkom ovog mjeseca.

Kako je tada ispričao, on je bio protiv napada na srpska sela, te da je nekoliko dana poslije čuo da su u napadu na Serdare ubijeni srpski civili. Prema iskazu svjedoka, napad je organizovao njegov rođak Besim Čehić, koji je preminuo.

Odgovarajući na pitanje Menzilovog branioca Adila Draganovića, svjedok je potvrdio da je s njim razgovarao u Sarajevu, ali da misli da je to bilo prije nego što ga je tužilac Dragan Čorlija saslušao u istrazi.

Prema optužnici, u napadu koji se dogodio 17. septembra 1992. godine u Serdarima ubijeno je 16 civila srpske nacionalnosti.

Za učešće u ovom napadu, zajedno sa Menzilom, sudi se Rasimu Lišančiću, Mirsadu Vatraču i Fikretu Planinčiću, nekadašnjim vojnicima TO-a u Kotor-Varoši, prenosi BIRN - Justice Report.

Suđenje će biti nastavljeno 10. jula, kada će biti ispitan novi svjedok Tužilaštva BiH.