Sud BiH
0

Nastavljeno suđenje za zločine u Dretelju

FENA
Na suđenju optuženima za zločine u vojnom zatvoru Dretelj kod Čapljine, prvi svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je u ovom objektu viđao zarobljenike, ali da nije vidio da li su imali povreda.

Prvi svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je u ovom objektu viđao zarobljenike, ali da nije vidio da li su imali povreda.

“Ja sam u tri navrata bio u Dretelju. Tu su bili ti zatvorenici. Bili su Srbi pritvoreni. (...) Mislim da nisu imali povreda, ali ja to nisam mogao ni vidjeti, bio sam u vozilu. Bilo je i žena, vidio sam kroz prozor žene, mislim da su one bile na spratu”, ispričao je Halil Bešo.

Bešo, koji je od 1. jula do 9. augusta 1992. obavljao funkciju zapovjednika Vojne policije Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) u Stocu, kazao je da je bio ranjen u augustu 1992. godine, nakon čega je otišao na liječenje.

Od kolega je saznao da je na njegovo mjesto u Stocu došao optuženi Edib Buljubašić.

Tužilaštvo BiH, osim Buljubašića, za zločine počinjene 1992. u Dretelju tereti Ivana Zeleniku, Srećka Hercega, Ivana Medića i Marinu Grubišić-Fejzić.

Prema optužnici, Zelenika, Herceg, Buljubašić, Medić i Grubišić-Fejzić su 1992. godine učestvovali u zločinima nad više stotina žrtava srpske nacionalnosti s područja općina Mostar, Ljubuški, Čapljina i Stolac koje su bile u logoru Dretelj.

U optužnici se navodi da je Zelenika bio oficir HOS-a, Herceg bivši komandant vojnog zatvora Dretelj, Buljubašić bivši pripadnik HOS-a i zamjenik komandanta zatvora, a Medić i Grubišić-Fejzić nekadašnji stražari.

“Buljubašić me zamijenio u osmom mjesecu. Ja sam čovjeka ranije upoznao u Dretelju”, kazao je Bešo.

Odgovarajući na Buljubašićeva pitanja, svjedok je istaknuo da je među zatvorenicima u Dretelju bilo zatvorenika u vojnim uniforma i u civilu, složivši se s optuženim da je bilo potrebno da ih zatvaraju i da je bilo vojnika.

Bešo je dodao da su oni bili zatvoreni radi razmjene, što je kasnije, kako je čuo, i učinjeno. Svjedok je potvrdio da je od optuženih poznaje i Ivana Medića, koji je u julu 1992. godine bio prekomandovan kod njega u jedinicu, mada ne zna zbog čega.

“On je dobio prekomandu početkom sedmog mjeseca. Dobar je borac, ali je imao samovolje, volio je izlaziti iz kolosijeka”, kazao je Bešo.

Prema njegovom iskazu, HOS je bio legalna vojska pod kontrolom Predsjedništva BiH, a akcije ovih snaga su “bile u cilju odbrane BiH i svih njenih naroda”, prenosi BIRN - Justice Report .

Nastavak suđenja zakazan je za 14. august, kada će Tužilaštvo saslušati novog svjedoka.