BiH
0

Nastavljeno suđenje za zločine u Bosanskoj krajini

FENA
Odbrane trojice bivših pripadnika Armije BiH optuženih za zločine u Bosanskoj krajini kazale su da je vještak Tužilaštva BiH "nepodoban" s obzirom da je tokom rata bio "oficir neprijateljske vojske".

Odgovarajući na unakrsna pitanja odbranâ, Dragomir Keserović, vještak vojne i bezbjednosne struke, kazao je da je tokom rata bio obavještajni oficir Vojske Republike Srpske (VRS) pri Krajiškom korpusu, te da je ratovao s pripadnicima Petog korpusa Armije BiH (ABiH).

Na pitanje Asima Crnalića, branioca prvooptuženog Mehure Selimovića, vještak je rekao da je optuženima bio "neprijateljski oficir protivne vojske".

"To vas čini nesposobnim da izvršite ovo vještačenje. Koristim ovu priliku da upozorim Tužilaštvo BiH što se usudilo da tako što napravi", kazao je branilac Crnalić.

Keserović je iznio nalaz i mišljenje na suđenju Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću, koji su optuženi za učešće u zatvaranju pripadnika vojske i policije Republike Srpske (RS) te civila u zatočeničke centre u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu u periodu između 1994. i 1996. godine.

Prema optužnici, Selimović je bio referent za kontraobavještajne poslove i zamjenik načelnika Odjeljenja vojne bezbjednosti Petog korpusa ABiH, Ružnić pomoćnik komandanta za poslove bezbjednosti, a Mustafić vojni policajac.

Keserović je počeo sa iznošenjem nalaza 4. i 11. aprila ove godine, kada je rekao da su optuženi Selimović i Ružnić mogli da spriječe povrede prava ratnih zarobljenika u sabirnim centrima u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu.

Odgovarajući na pitanja odbrane drugooptuženog, Keserović je naveo da mu je poznato da su sabirni centri pod kontrolom Petog korpusa ABiH imali upravnike, te da optuženi Ružnić "nije imao ovlasti nad tim upravnicima".

"Smatram da je Ružnić, koji je bio prisutan u sabirnim centrima i vršio planove rada, mogao vidjeti stanje ratnih zarobljenika. Međutim, nisam naišao na dokaze da je mogao narediti ili da je naređivao upravnicima", pojasnio je vještak.

Nakon što je završeno ispitivanje vještaka Keserovića, odbrane su najavile da će u dodatnim dokazima pozvati jednog svjedoka i prezentirati nekoliko materijalnih dokaza, nakon čega će biti zakazano iznošenje završnih riječi.

Naredno suđenje je zakazano za 25. april, kada će odbrana prvooptuženog uložiti materijalne dokaze, prenosi BIRN - Justice Report.