Sud BiH
1

Nastavljeno suđenje za zločin u Kotor-Varoši

FENA
U nastavku suđenja četvorici optuženih za zločin u Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je kazao kako je, nakon napada na Serdare, u susjednom selu vidio dosta vojnika, među kojima su bila i dvojica optuženih, ali da ne zna jesu li oni učestvovali u napadu.

“Kada sam ušao u selo Tešići, vidio sam Mirsada Vatrača kako drži pušku u zraku. Rekao je da ju je našao u selu Serdari. Fikreta Planinčića sam vidio kako tu sjedi”, kazao je svjedok Pašo Ćirkić.

Svjedok, koji je dobio zadatak da 17. septembra 1992. ode do sela Tešići jer je bilo ranjenih, rekao je da je na putu ka Tešićima iz smjera sela Serdari vidio naoružane vojnike u grupama, koji su mu se pridružili.

“Neki su u hodu ranjeni i ja sam ih stavio na konjska kola i povezao”, kazao je Ćirkić.

On je dodao da ne zna da li su ti vojnici koje je sreo u Tešićima, a među kojima su bila i dvojica optuženih, učestvovali u napadu na Serdare.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Fikret Planinčić, Rasim Lišančić, Sead Menzil i Mirsad Vatrač su, kao pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Kotor-Varoš, učestvovali u napadu na selo Serdari izvedenom 17. septembra 1992., kada je ubijeno 16 civila srpske nacionalnosti.

Svjedok Ćirkić je rekao da drugooptuženi Lišančić nije sigurno učestvovao u napadu na Serdare, jer je “bio logističar i nije bio vojno obučen”.

Za trećeoptuženog Menzila je kazao da je bio u četi koja je bila u selu Hrvaćani, gdje je optuženi živio, te da je bio “utjecajan”, ali da “nije mogao izdavati naredbe”.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. oktobra, prenosi BIRN - Justice Report.