Sud BiH
0

Nastavljeno suđenje u predmetu "Perić i ostali"

FENA
U nastavku suđenja četvorici optuženih za zločine počinjene u Kalinoviku, svjedokinja Tužilaštva BiH Fatima Kešo je kazala da njen suprug i svekar nisu preživjeli zatočenje u Barutnom magacinu (Općina Kalinovik).

Svjedokinja je rekla da nikada neće zaboraviti 25. juni 1992. kada je odveden njen svekar Avdo iz sela Jelašac (općina Kalinovik), a suprug Ramiz otišao u stanicu policije u Kalinoviku da se javi po pozivu kojeg je dobio.

"Suprug je dobio poziv da se javi u stanicu policije u Kalinoviku radi obavljanja radne obaveze. S komšijama je otišao i nikada se nije vratio", kazala je svjedokinja Kešo.

Prema iskazu svjedokinje, u junu 1992., u selo Jelašac s tri kamiona i jednim transporterom došlo je oko 30 srpskih policajaca i vojnika, među kojima je bio i optuženi Spasoje Doder.

Ti policajci i vojnici, pojasnila je svjedokinja, hapsili su muškarce, među kojima je bio i Avdo Kešo, i odveli su ih u Osnovnu školu "Miladin Radojević".

Uz Dodera, Državno tužilaštvo za zločine u Kalinoviku tereti Milana Perića, Predraga Terzića i Aleksandra Cerovinu.

Ovi bivši pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik su, po optužnici, 1992. učestvovali u nezakonitom hapšenju civila koje su odvodili u školu "Miladin Radojević" i logor "Barutni magacin", gdje je najveći broj zatočenih ubijen.

Za optuženog Terzića i Cerovinu, kojem se nije sjetila imena, svjedokinja je rekla da su dva puta obezbjeđivali školu i nisu joj dali da uđe posjetiti muža i svekra. Muž i svekar, tvrdi svjedokinja, kasnije su prebačeni u "Barutni magacin".

"Oni su ubijeni, a njihova tijela pronađena su u Miljevini, dodala je svjedokinja", ne precizirajući gdje su ubijeni.

Na suđenju, u korist Tužilaštva, svjedočio je i Danilo Đorem, koji je rekao da je 1992. bio rezervni policajac u SJB-u Kalinovik.

Svjedok je kazao da je s nekoliko vojnika, među kojima je bio i optuženi Cerovina, ušao u kamion kojeg je vozio optuženi Perić i otišli su u selo Jelašac da privedu žene u Osnovnu školu "Milan Radojević".

"Kada smo došli, Perić nas je rasporedio po selu, rekao koje kuće da obiđemo i da okupimo žene. Svi policajci su učestvovali u odvođenju žena", kazao je svjedok Đorem, dodavši da je samo jednoj ženi rekao da dođe na mjesto okupljanja, ali je ona s djecom uspjela pobjeći.

Svjedok Đorem je kazao da je obavljao stražu u školi "Miladin Radojević" te da je čuo da neke od žena nisu preživjele zatočenje, kao i da je jedna silovana u školi.

Čedomir Okuka, također svjedok Tužilaštva, rekao je da je u ljeto 1992. bio angažovan u protuvazdušnoj jedinici srpske vojske, gdje je dobio naređenje da postavi top trocijevac na obližnje brdo i dejstvuje u cilju odbrane sela Jelašac.

"Dobili smo naređenje da očekujemo napad na selo iz šume. Na mjestu gdje je top bio smješten vidi se rub šume i dio kuća tog sela. Dejstvovao sam topom po rubu šume koja se zapalila jer je municija zapaljiva", rekao je svjedok Okuka, dodavši da kuće u selu tada nisu zapaljene.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. maj kada Tužilaštvo planira pozvati tri nova svjedoka, javio je BIRN.