Sud BiH
0

Nastavljeno suđenje u predmetu Memić i ostali

FENA
Na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), bivši pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" kazao je da je ubrzo nakon ulaska u selo Trusina vidio leševe po ulici i bio očevidac ubistva jedne žene.

Svjedok pod pseudonimom X kazao je da su vojnicima u Trusini nadređeni bili Samir Šemsović zvani Samko i optuženi Nedžad Hodžić.

Prema iskazu svjedoka, optuženi Nihad Bojadžić je pred napad na Trusinu rekao njima dvojici da će biti vođe grupa.

Vojnici odreda "Zulfikar" i pripadnici lokalne jedinice ABiH, kazao je zaštićeni svjedok, napali su Trusinu sa obližnjeg brda, a ubrzo su se počela dešavati ubistva.

Nakon što je čuo rafalnu pucnjavu, kako je ispričao, svjedok je krenuo prema jednoj kući i vidio da iz nje izlaze dvojica njegovih saboraca iz odreda.

"Ulazeći u kuhinju vidio sam mrtvog čovjeka, starog oko 50 godina, kako izrešetan leži ispod stola. Siguran sam da je pucano kroz sto jer sam vidio rupe od metaka", rekao je zaštićeni svjedok. Zaštićeni svjedok je kazao da je izašao iz kuće i hodajući selom vidio leševe na ulici, muškarce i žene, kao i vojnike kako izvode stanovništvo iz kuća i pljačkaju ih.

"To je bilo na svakom koraku", dodao je svjedok.

Za ubistva 18 civila i četiri pripadnika HVO-a počinjena u selu Trusina 16. aprila 1993. godine, Tužilaštvo BiH tereti Memića, Salčina, Senada Hakalovića, Hodžića, Bojadžića i Zulfikara Ališpagu.

Prema optužnici, Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda "Zulfikar" pri Štabu Vrhovne komande ABiH, i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brigade “Neretvica” ABiH, učestvovali su u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika.

U optužnici je navedeno da je Bojadžić, bivši zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”, rukovodio napadom na Trusinu. Ališpago je optužen da nije kaznio vojnike odreda koji su učestvovali u ubistvima.

Svjedok je rekao da je bio i očevidac ubistva žene koje je počinio njegov saborac iz odreda Edin Džeko, a protiv kojeg Tužilaštvo BiH sprovodi istragu za zločine u Trusini.

"Vidim Džeku kako puca u genitalije ženi koja je ležala na cesti. Bila je tad živa", kazao je zaštićeni svjedok. U toku napada, kako je pojasnio svjedok, vojnici su se okupili na jednoj raskrsnici u selu, gdje su pogođeni Ahmed Kokić i Samko, koji je ubrzo i podlegao. Svjedok je dodao da je optuženi Hodžić putem motorole "vjerovatno Bojadžiću" javio da je Samko ranjen.

“Ne znam s kim bi drugim mogao pričati. I prije sam čuo Hodžića i Bojadžića da komuniciraju putem motorole", pojasnio je svjedok.

Dok su vojnici napuštali Trusinu, zaštićeni svjedok je, kako je rekao, vidio optuženog Hodžića i Rasemu Handanović zvanu Zolja, te još nekoliko vojnika kako stoje pored četiri do pet mrtvih muškaraca u uniformama, dodavši da čin ubistava nije vidio.

Handanović, bivša pripadnica odreda "Zulfikar", svjedočila je u korist Tužilaštva BiH na prošlom suđenju, 30. marta ove godine, te je priznala da je učestvovala u strijeljanju nekoliko muškaraca u uniformama.

Handanović je sklopila sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom BiH, ali ga Sud BiH još nije razmatrao.

Svjedok je kazao da je čuo optuženog Hodžića kako putem motorole od nekoga traži "zeleno svjetlo" za ubistva, što mu je i odobreno.

Zaštićeni svjedok je naveo da ga je optuženi Ališpago ispitivao u vezi sa događajima u Trusini.

"Nisam smio ništa reći, mislim da je vidio strah u mojim očima", rekao je zaštićeni svjedok, dodavši da je optuženi Ališpago o tome sačinio službenu zabilješku.

Svjedok je istaknuo da je Ališpago često vojnicima govorio da se ratni zarobljenici i civili "ne smiju dirati”.

Tokom ispitivanja svjedok je za Salčina kazao da je čuvao civile da ne mogu pobjeći, dok Memića nije vidio u Trusini.

Odbrane optuženih Bojadžića i Ališpage će zaštićenog svjedoka ispitati u petak, 6. aprila ove godine, prenosi BIRN - Justice Report.