BiH
1

Nastavljeno suđenje Sulejmanu Mujagiću za ratni zločin

FENA
Sulejman Mujagić
Sulejman Mujagić
U Kantonalnom sudu u Bihaću danas je nastavljen glavni pretres u krivičnom predmetu protiv optuženog Sulejmana Mujagića Brade, koji se tereti za krivično djelo zločin protiv ratnih zarobljenika. Iskaz je danas dao svjedok odbrane Ibrahim Rošić, koji je ranije, s obzirom na to da živi i radi u Italiji, bio spriječen da prisustvuje suđenju.

Mujagić je osumnjičen da je 6. marta 1995. godine, kao pripadnik Narodne odbrane tzv. Autonomne pokrajine zapadna Bosna (APZB), jednog zarobljenog pripadnika 5. korpusa Armije Republike BiH (ARBiH) Ekrema Baltića ubio, a drugog Nisveta Ćordića ranio.

Na današnjem suđenju svoje viđenje događaja dao je svjedok odbrane Ibrahim Rošić, koji je u to vrijeme bio pripadnik tzv. Narodne odbrane, odnosno voda, na čijem čelu je bio optuženi Mujagić.

On je kazao da je zajedno s ostalim članovima voda na Kumaricu došao s drugog položaja kao ispomoć, jer je bila probijena linija. Rošić je rekao da su naišli na pet ili šest boraca 5. korpusa, koji nisu bili naoružani, te da ih je optuženi Mujagić upitao šta rade tu i kazao im da bježe odatle.

Među njima je, kako je dodao Rošić, bio i jedan ranjeni borac, koji je nosio drugog, a on je bio bez svijesti i sav crn u licu. Njima je, prema njegovim riječima, prišao zamjenik komandira voda Osman Omanović Tajso, ali mu je optuženi Mujagić kazao da nemaju vremena i da moraju ići dalje.

Rošić je dodao da je zajedno s Mujagićem i svojim bratom Munirom Rošićem produžio u obližnju šumu, gdje su čuvali liniju, te da im se kasnije pridružio i Tajso. Ubrzo nakon odlaska, kako je istakao, zapucalo se sa svih strana, tako da je pripadnika 5. korpusa mogao raniti bilo ko, a onaj kojeg je nosio, s obzirom na stanje u kojem je bio odmah kad ga je Rošić vidio, prema njegovom mišljenju, nije mogao ni preživjeti.

Daljnja sudbina zarobljenika nije mu poznata, jer je otišao u šumu, ali je zasigurno ustvrdio da optuženi Mujagić nije pucao na zarobljenike.

Tužilac Nazif Felić u cijelosti je prigovorio iskazu Rošića, jer je u suprotnosti s iskazima svjedoka optužbe, a i pojedinih svjedoka odbrane.

Potom je Felić prezentirao ostale materijalne dokaze, dok je branilac Ilijaz Midžić zatražio rekonstrukciju događaja zbog konfiguracije terena, što Sud nije prihvatio.

Zatraženo je i neuropsihijatrijsko vještačenje za optuženog Mujagića, što je Sud nakon polusatne pauze prihvatio, s tim što će prije njega biti provedeno i psihološko vještačenje.