Tužilaštvo BiH
0

Nastavljeno suđenje Srpku Pustivuku

FENA
Svjedok odbrane Srpka Pustivuka, optuženog za zločin počinjen u Ilijašu, izjavio je da policija nije planirala niti izvršila napad na selo Gornja Bioča krajem maja 1992. godine.

“Na dan kada se to desilo, Pustivuk je na nečiji poziv otišao na lice mjesta, zabrinut za svoju porodicu, s kojom je živio u Bioči. Koliko znam, tamo je zatekao grupu od 15 do 20 vojnika, te dvoje ranjene djece, koje je Srpko odvukao do Doma zdravlja u Ilijaš”, izjavio je zaštićeni svjedok.

Zaštićeni svjedok odbrane, pod pseudonimom O2, bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ilijaš, kazao je da policija nije bila upoznata s detaljima tog događaja.

Tužilaštvo BiH tereti Pustivuka, bivšeg pripadnika SJB-a Ilijaš, da je 29. maja 1992. godine, ili približno tog datuma, s drugim pripadnicima vojske i policije Srpske Republike BiH, učestvovao u napadu na civile u selu Gornja Bioča.

Tom prilikom su, stoji u optužnici, ubijena dva, a teško ranjena tri civila, od kojih je dvoje bilo maloljetno.

Pustivuk se tereti i da je tokom maja i juna 1992. godine, kao milicioner-specijalista pri SJB-u Ilijaš, učestvovao i u nezakonitom zatvaranju civila Bošnjaka, koji su potom pritvarani u logore i druge zatočeničke centre.

Na upit Zorana Božića, člana Sudskog vijeća, da li je policija napravila uviđaj nakon spomenutih ubistava i ranjavanja, svjedok O2 je odgovorio kako “mu se čini“ da do toga nije došlo.

Govoreći o zatočeništvu Bošnjaka iz sela Gornja Bioča u tamošnjoj školi, svjedok je rekao da je “čuo da su ti mještani sami tražili da budu smješteni u tim prostorijama radi zaštite”, te da ih policija nije čuvala niti ispitivala.

Za optuženog Pustivuka, s kojim je “u daljnjem srodstvu”, zaštićeni svjedok O2 je kazao da ga dugo poznaje i da je riječ o “moralnom, disciplinovanom i profesionalnom policajcu”.

Na ročištu je saslušan i svjedok O1, ali s tog dijela suđenja javnost je bila isključena.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. oktobar 2011. godine, kada je planirano saslušanje optuženog i posljednjih svjedoka odbrane, prenosi BIRN.