BiH
0

Nastavljeno suđenje Saddamu Husseinu za genocid

FENA
Advokat odbrane u suđenju bivšem iračkom predsjedniku Saddamu Husseinu za genocid zatražio je u srijedu od suda da provede istragu o navodnom pretresu ureda advokatskog tima u "zelenoj zoni" koja je pod nadzorom SAD-a.

Taj zahtjev sudu je u srijedu podnio advokat Badi Izat Aref u nastavku suđenja Saddamu i šestorici njegovih najbližih saradnika kojima se sudi za ubistvo 180.000 Kurda, većinom civila, u "operacjii Anfal" kasnih 1980-tih godina.

Aref je na sudu rekao da su prošlog mjeseca nepoznate osobe upale u ured advokata Saddamove odbrane i ukrali desetke dokumenata, minirajući tako sam sudski postupak.

Glavni sudac Mohamed Oreibi al-Kalifa naredio je tužilaštvu da odbrani preda nove dokumente, prenijele su agencije.

"Zahtijevam otvaranje istrage na američkoj strani zato što područje na kome je ured čuvaju Amerikanci, koji bi pucali na bilo koga ko bi se približio tome području", naveo je Aref, koji se prvi put pojavio na sudu nakon 21. septembra kada je tim branilaca najavio bojkot suđenja.

Krivica Saddama Husseina utvrđena je u nedjelju na prvom suđenju za zločine protiv čovječnosti u gradu Dudžailu kada je ubijeno 150 šiita.

Saddam, za koga se navodi da je ta ubistva naredio u znak odmazde što je u tome gradu na njega pokušan atentat 1982. godine, žalio se na presudu, dok su advokati odbrane koji su smrtnu presudu Saddamu izrečenu u nedjelju nazvali "pravdom pobjedničke strane", a sud "nelegitimnim", nastavili jednomjesečni bojkot suđenja.