BiH
0

Nastavljeno suđenje Ratku Mladiću

FENA
Mladić u sudnici Haškog tribunala (Foto: Arhiv/AFP)
Mladić u sudnici Haškog tribunala (Foto: Arhiv/AFP)
U Haagu je jutros u 9.00 sati nastavljeno suđenje protiv ratnog zločinca Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) optuženog za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini.

Nastavak suđenja otpočelo je nastavkom uvodne riječi Tužilaštva.

Mladić je, kao bivši komandant Glavnog štaba VRS-a, po dvije tačke optužen za genocid, te zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

Prvu optužnicu protiv Mladića Tribunal u Haagu je podigao 25. juna 1995. za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Četiri mjeseca kasnije, taj sud je podigao i drugu optužnicu za zločine u Srebrenici.

Nakon 16 godina skrivanja Mladić je uhapšen 26. maja 2011. u selu Lazarevu kod Zrenjanina u Srbiji.

Za dokazivanje optužbi planirano je 410 svjedoka, od kojih bi 158 trebalo da se pojavi u sudnici te ulaganje oko 28.000 materijalnih dokaza.

Optužbe koje su iznesene na njegov račun Mladić je nazvao gnusnim i monstruoznim. Isticao je "da je bolestan i star čovjek", izražavao nezadovoljstvo načinom na koji ga sprovodi sudska policija, te isticao da na ovom suđenju ne brani sebe, već srpski narod i zemlju.