Tužilaštvo BiH
0

Nastavljeno suđenje optuženima za zločine u Ključu

FENA
Foto: RFE
Foto: RFE
Suđenje Vinku Kondiću, Bošku Lukiću i Marku Adamoviću, optuženima za zločine u Ključu, nastavljeno je danas prezentiranjem materijalnih dokaza Tužilaštva BiH.

Na devetom ročištu zaredom, Tužilaštvo BiH je nastavilo s uvođenjem u spis dokumenata kojima želi dokazati odgovornost trojice optuženih za zločine počinjene u Ključu, kao i "diskriminatorski odnos" koji je vladao prema Bošnjacima i Hrvatima u tom gradu, saopćeno je iz BIRN-a.

Uvodeći materijalne dokaze, državna tužiteljica Džemila Begović je kazala da je vlast u Ključu organizirala zapljenu nesrpske imovine tokom rata, kao i da je raseljavanje nesrpskog stanovništva bilo "plansko, a ne slučajno".

Vinko Kondić, Boško Lukić i Marko Adamović terete se za progon, ubistva, istrebljenje, deportacije, zatvaranja i prisilne nestanke nesrpskog stanovništva tokom 1992. godine na području Ključa, kao i za organiziranje grupe ljudi i podstrekavanje na genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

U optužnici se navodi da su Kondić, Lukić i Adamović sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, te iseljavanju nesrpskog stanovništva s područja Ključa, kako ne bi bilo "ugroženo stvaranje i opstanak Srpske Republike BiH i ujedinjenje svih srpskih teritorija".

Tužilaštvo tvrdi da su od 27. maja 1992. godine sistematski razarana ili oštećena naselja i sela Bošnjaka i Hrvata, kao i njihova imovina.

U optužnici se dalje navodi da je imovina nesrpskog stanovništva organizirano pljačkana i sakupljana u skladište ratnog plijena, a njome je rukovano uz uputstva i kontrolu Kriznog štaba Ključ, te kontrolu policije Vinka Kondića.

Bošnjaci i Hrvati su, kako tvrdi Državno tužilaštvo, u to vrijeme hapšeni i zatvarani u zatočeničke objekte ili logore, a dio njih je organizovano iseljen s područja Ključa.

Tužilaštvo je u spis uvelo i različite dokumente kojima žele dokazati da je Krizni štab u tom gradu imao "naredbodavne funkcije".

Kondić je u to vrijeme bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ključ, Lukić komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO) i član Komande odbrane grada Ključa, dok je Adamović djelovao u svojstvu komandanta Komande odbrane grada Ključa i zamjenika komandanta Ključkog bataljona TO-a.

Trojica optuženih su, kako tvrdi Tužilaštvo, bili i članovi Kriznog štaba u Ključu.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. juni.