Sud BiH
0

Nastavljeno suđenje Kuvelji za genocid nad Srebreničanima

FENA
Na suđenju Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid nad Srebreničanima, tužilac Državnog tužilaštva pročitao je sažetak iskaza preminulog Luke Markovića u kojem je opisano strijeljanje zarobljenika u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici kod Bratunca u julu 1995.

Marković je, kazao je tužilac Ibro Bulić, bio upravnik Zadruge u Kravici kada su 13. jula 1995. u 17 autobusa dovezeni Srebreničani i zatvoreni u skladište Zadruge, te ubrzo strijeljani.

Kako je istražiocima ispričao Marković, strijeljanje zarobljenika je počelo u večernjim satima 13. jula, a nastavljeno je i dan poslije, nakon čega je u kamione počelo utovaranje leševa.

Tužilac Bulić pročitao je i sažetak iskaza preminule Ćamile Omanović, koja je svjedočila u Haškom sudu.

Ona je u svjedočenju navela da je u Potočarima vidjela odvajanje muškaraca, koji su potom odvođeni u "bijelu kuću", gdje su ostavljali lične stvari, nakon čega su "nestajali".

Tužilaštvo je u dokaze uvrstilo i iskaz preminulog Miroslava Deronjića, koji je svjedočio na suđenju u Haškom sudu, u predmetu protiv sedmorice oficira vojske i policije Republike Srpske, uključujući Ljubišu Bearu, nekadašnjeg načelnika za bezbjednost Glavnog štaba VRS-a.

U iskazu je navedeno kako je Beara rekao Deronjiću da Srebreničane, koji su bili zatočeni u Bratuncu, "vodi" u skladište koje je vidio u "predgrađu Bratunca".

Deronjić, bivši predsjednik bratunačkog Kriznog štaba, u julu 2005. je nakon priznanja krivice osuđen na 10 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti počinjene u maju 1992. u selu Glogova kraj Bratunca.

Sudsko vijeće prihvatilo je ove dokaze, kao i transkripte iskaza drugih svjedoka. Kerim Čelik, Kuveljin branilac, zatražio je da unakrsno ispita trojicu svjedoka, o čemu će Sudsko vijeće odlučiti naknadno.

Kuvelju, bivšeg pripadnika Centra za obuku na Jahorini pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), Tužilaštvo BiH tereti da je učestvovao u strijeljanju više od 1.000 muškaraca u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici u julu 1995. godine, prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je 21. august.