Sud BiH
1

Nastavljeno suđenje Grujiću za zločin u Zvorniku

FENA
Na suđenju Slobodanu Grujiću za zločin počinjen u Zvorniku 1992. godine, prva svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je da je saznala da je optuženi ubio njenog muža zajedno s još nekoliko muškaraca u selu Pandurica, nedaleko od Zvornika.

Paša Memišević je s dvoje djece, 26. aprila 1992. godine, zbog straha napustila Motovo (općina Zvornik), a njen muž je ostao u selu.

Kako je ispričala, o mužu nije ništa čula sve dok u junu iste godine u Tuzli nije srela tada 14-godišnjeg Safeta Subašića, koji je zajedno sa ostalim muškarcima bio uhapšen od pripadnika srpske vojske.

"Subašić mi je rekao da su 10. maja on i još nekoliko ljudi uhvaćeni na lokalitetu Zmajevca, te da ih je Grujić, koji je bio naš komšija, povezao za ruke, a zatim ih sve ubio – osim Subašića, koji je uspio pobjeći", kazala je svjedokinja.

Prema optužnici, Grujić je 10. maja 1992. godine, na području općine Zvornik, zajedno s još nekoliko osoba učestvovao u zarobljavanju i ubistvu deset civila bošnjačke nacionalnosti.

Na pitanje Dragana Gotovca, branioca optuženog, zašto je ranije u Tužilaštvu u Tuzli rekla da je s Grujićem bilo još vojnika, a danas kaže kako joj je Subašić rekao da je optuženi pobio uhapšene muškarce, svjedokinja je odgovorila kako jeste bilo i drugih vojnika, ali da je ona čula da je muškarce pobio optuženi.

Memišević je kazala da je posmrtne ostatke muža pronašla 1997. godine u grobnici na prostoru sela Pandurica kod Zvornika, te da je tu bilo još oko devet ili deset tijela.

Nastavak suđenja je 16. maja 2012. godine, kada će biti ispitana dva svjedoka Tužilaštva BiH, prenosi BIRN - Justice Report.