Sud BiH
0

Nastavljeno suđenje Draženu Mikuliću za zločin u Dretelju

FENA
U nastavku suđenja za zločine počinjene u logoru Dretelj, općina Čapljina, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH u četvrtak je ustvrdio da ga je u zatočeništvu tukao optuženi Dražen Mikulić.

Dajući iskaz pred Sudom BiH, svjedok S3 je ispričao kako su jedan dan tokom boravka u logoru Dretelj zarobljenici bili postrojeni i da je Dražen Mikulić rekao da svi pripadnici Armije BiH (ABiH) istupe. Iako je bio pripadnik ABiH, kako kaže svjedok, on to nije učinio iz straha.

“Mikulić je čuo da sam pripadnik ABiH i rekao mi je: ‘Hajde ti sad, vidjet ćeš svoje.’ Kasnije je došlo oko pet osoba, među njima je bio i Dražen. Čuo sam: ‘Izlazi, armijaš’, a kada sam izašao, udarali su me, i Dražen me je udarao. Udarali su me nogama, kolcem…”, ispričao je S3.

Tužilaštvo BiH tereti Mikulića da je od početka jula do kraja augusta 1993. godine, kao pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), nečovječno postupao prema civilima zatvorenim u Dretelju.

U optužnici se navodi da je Mikulić, sam ili s drugim osobama, u više navrata sudjelovao u mučenjima zarobljenika na okrutan, svirep i ponižavajući način, čime su civilima nanošene teške tjelesne i duševne povrede, koje su rezultirale i smrću.

Svjedok S3 je kazao da ga je jedan od pripadnika HVO-a ubo nožem u lijevu nogu, ali da je i naredni dan opet izvođen iz tamnice i udaran.

“Noga mi je bila zagnojena, i nakon nekoliko dana sam prebačen u stacionar, gdje sam proveo oko deset dana. Tu sam vidio Dražena Mikulića, koji mi je rekao: ‘Izaći ćeš ti, vidjet ćeš svoje’”, kazao je S3, pojasnivši da je za ime i prezime Dražena Mikulića saznao nakon izlaska iz logora.

S3 je rekao da su se jednog dana potukli Emir Repak i muškarac kojeg su zvali Trebinjac, te da je nakon toga vidio da Repak leži u besvjesnom stanju.

Zaštićeni svjedok S2, koji je također ispitivan na ovom suđenju, rekao je kako mu je poznato da je Repak podlegao u Dretelju.

“Čuo sam od drugih ljudi da je Držen Mikulić zlostavljao ljude, da je nekome priključivao struju na uši. (…) Mene lično nije zlostavljao, da bilo šta kažem na njega, to bi bila laž”, rekao je S2, dodavši kako su zarobljenike u logoru tukli nepoznati ljudi, ali po preporuci onih koji su poznavali zarobljenike.

Hamza Žujo, vještak sudske medicine, iznio je svoj nalaz i mišljenje, urađen po naredbi Tužilaštva BiH o povredama optuženog Mikulića, zadobijenim 15. jula 1993. godine.

Vještak Žujo je kazao da je optuženi zadobio lakše tjelesne povrede od eksplozivne naprave u predjelu oba koljena. “Pri kretanju nije morao nositi pomagala, ali je mogao imati bol. Međutim, 15 dana nakon povređivanja on se mogao normalno kretati”, rekao je vještak Žujo, prenosi BIRN. Nastavak suđenja naknadno će biti zakazan.