BiH
0

Nastavljeno suđenje direktoru SIPA-e Goranu Zubcu

FENA
Goran Zubac (Foto: Klix.ba)
Goran Zubac (Foto: Klix.ba)
Svjedočenjima četvorice djelatnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPTBiH) danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Goranu Zupcu, direktoru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji se tereti za nesavjestan rad u službi, a u vezi s demonstracijama u Sarajevu od 7. februara.

Naime, optužnica ga tereti da se oglušio o poziv upućen iz DKPTBiH-a da angažira SIPA-inu specijalnu jedinicu i zaštiti zgradu Predsjedništva BiH, koja je napadnuta u spomenutim demonstracijama.

Svjedoci optužbe Samir Mirojević, Goran Koprivica, Šerif Tajić i Relja Kovač ispitani su u vezi s okolnostima i dinamikom angažiranja policijskih službenika DKPTBiH-a na zaštiti zgrade Predsjedništva BiH.

Svjedok Mirojević, policijski službenik DKPT-a koji je u inkriminirano vrijeme bio na dužnosti pomoćnika komandira jedinice za osiguranje VIP (Very Important Person) delegacija ispričao je da je "kritičnog dana" (7. februara) njegova jednica bila pozvana u pripravnost.

Prema njegovom kazivanju, nakon sastanaka održanih u "bazi" (zgrada DKPT-a u Nedžarićima) on je ispred zgrade Predsjedništva BiH došao oko 18.15 sati, gdje je na raskrsnici ulica Titova i Musala zatekao kolege iz interventne jedinice DKPT-a i specijalce Federalne uprave policije.

Ovaj svjedok, koji je u DKPT-u došao iz SIPA-ine specijalne jedinice posvjedočio je u indirektnom ispitivanju da su pripadnici te jedinice prije nego što su to postali "prošli" obuku za "razbijanje demonstracija", odnosno upravljanja situacijom u slučajevima narušavanja javnog reda i mira.

Naveo je, također, da su pripadnici SIPA-ine specijalne jedinice imali bolju opremu od one koja je potrebna u slučajevima narušavanja javnog reda i mira, uključujući šljemove, vizire, zaštitne maske, hemijske puške...

Svjedok Goran Koprivica koji je 7. februara bio u sastavu jedinice za osiguranje VIP objekata, tog je dana u jutarnjim satima bio u zgradi bh. Predsjedništva iz koje su, njih petnaestak pripadnika DKPT-a, izašli na poziv komandira oko 13.00 sati te raspoređeni u ulici Reisa Dž. Čauševića, u blizini ulaza u Ustavni sud BiH kako bi spriječili nerede.

Na tom lokalitetu angažirani su i pripadnici interventne jedinice DKPT-a i policajci MUP-a Kantona Sarajevo, i, kako ovaj svjedok, koji je u tim neredima zadobio povredu kamenom u ruku, navodi, oni su uspjeli da spriječe demonstrante da uđu u Ustavni sud BiH koji se nalazi u lijevom krilu zgrade Predsjedništva.

Svjedok Šerif Tajić pomoćnik komandira jedinice za zaštitu DKP- objekata, koja broji oko 80 pripadnika, također je pozvan od nadređenih u DKPT-u da pripadnike jedinice koji nisu angažirani hitno pozove kako bi se pridružili kolegama u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH.

Podsjetio je da su tog dana i iz određenih DKP-a upućeni pozivi za pojačane mjere zaštite.

Svjedok Relja Kovač, načelnik Odjeljenja za osiguranje VIP stranih delegacija DKPT-a kazao je da je od dežurnog operativnog tokom nemilih dešavanja stiglo naređenje da se angažiraju svi pripadnici jedinice koji nisu na dužnosti, te da je prva grupa pred zgradu Predsjedništva upućena oko 16.30 sati.

Polovina tada angažiranih bila je upućena ispred institucija BiH, jer su u DKPT-u imali informacije da će demonstranti krenuti u tom pravcu, a ovaj je svjedok, prema vlastitom kazivanju, oko 16.45 bio angažiran i na izradi depeše koja je u nešto izmijenjenoj formi poslana u SIPA-u i kojom je zatražena pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva.

Odgovarajući na upite u indirektnom ispitivanju, svjedok Kovač je naveo da nije upoznat o tome da li su u DKPT-u imali plan za djelovanje u vanrednim situacijama, odnosno da ga on nije vidio.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 21. novembar, kada bi trebala biti ispitana nova skupina svjedoka optužbe.