Kantonalni sud u Bihaću
0

Nastavljeno suđenje Dautoviću za zločine u Velikoj Kladuši

FENA
Na suđenju Sakibu Dautoviću pred Kantonalnim sudom u Bihaću za zločine u Velikoj Kladuši, svjedok optužbe izjavio je da je optuženi udario Rasima Erdića, koji je pao u nesvijest.

Svjedok Hazim Grošić, koji je bio zatočenik logora Drmaljevo, rekao je da su Erdića odvezli u bolnicu.

"Kasnije smo se vratili i, kako je bio kraj smjene, nismo više radili na Starom gradu, već smo se skupa sa ostalima vratli u Drmaljevo. Sutra je do nas došla vijest da je Rasim umro", kazao je ovaj svjedok.

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona tereti Dautovića da je 18. juna 1994. godine priveo u Dom zdravlja u Velikoj Kladuši 12 civila, koji su bili izloženi teškom fizičkom zlostavljanju.

Njemu je na teret stavljeno i da je u augustu 1994. godine iz logora Drmaljevo odveo 15 zatočenika, od kojih je Rasim Erdić smrtno stradao usljed zlostavljanja.

Prema optužnici, Dautović je u to vrijeme bio komandir voda za osiguranje objekata u sastavu Ministarstva odbrane i Vojne policije Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (APZB).

Svjedok Enver Hrnčić, bivši pripadnik Jedinice za obezbjeđenje objekata i ličnosti APZB-a, rekao je kako je sa optuženim obavljao većinu zadataka i aktivnosti za koje je bila zadužena njihova jedinica.

Kazao je kako Dautović nije nikada bio na nekoj komandnoj funkciji u jedinici te da nisu bili zaduženi za čuvanje logora i zatvora.

Prema njegovim saznanjima, zatočeni civili iz Drmaljeva, uglavnom ugledni intelektualci iz Velike Kladuše, dovezeni su u Dispanzer kako bi ih se izoliralo od ostalih zatvorenika, koji su, kako je čuo, spremali pobunu.

"Znao sam neke od zarobljenika, jer ih je većina bila iz Kladuše. Prepoznao sam Hušidića, Džanića, Delića, koji su bili pretučeni i sa vidnim ozljedama na tijelu. Od kolega sam čuo da ih je tukao Sead Miljković, koji se sam hvalisao time. Bilo je priča da je i Sakib Dautović zlostavljao zarobljenike, ali ja ga lično nikada nisam vidio da to čini", rekao Hrnčić.

Svjedočeći o dešavanju na Starom gradu kada je ubijen Rasim Erdić, svjedok Hrnčić je kazao da je, nakon što je došao u smjenu, čuo da pored puta leži čovjek u besvjesnom stanju.

"Tada smo pozvali vozilo da dođe i da ga prevezu u Hitnu. Kada sam došao u smjenu, Sakib je bio tu, nekih 15 metara udaljen. Ali šta se dešavalo prije nego što sam došao u smjenu, ne znam. Pokušao sam onesviještenom ukazati prvu pomoć", rekao je Hrnčić.

Svjedok Sulejman Hušidić, bivši pripadnik Jedinice za obezbjeđenje objekata, također je rekao da optuženi nije nikada bio na nekom komandnom mjestu niti vođa neke grupe.

Govoreći o događajima u Starom gradu, svjedok Mehmed Koštić je naveo da ga je pretpostavljeni Zlatan Šabanagić pozvao kako bi u bolnicu prevezao jednog od civila kojem je pozlilo.

"Kada sam došao, Hazim Grošić i Salih Hodžić donijeli su čovjeka i stavili ga u auto. Rekao sam da i oni pođu sa mnom kako bi mi pomogli. Osoblje Hitne ga je preuzelo. Nakon nekog vremena Šabanagić me opet zvao da se trebam vratiti u bazu. Otišao sam da vidim možemo li ići, i doktor mi je rekao da je u pitanju sunčanica i da čovjek mora ostati u bolnici", ispričao je svjedok.

Sakib Dautović uhapšen je u Norveškoj u aprilu 2007. a poslije četiri godine provedene u ekstradicijskom pritvoru, pravosudnim organima BiH izručen je u novembru 2011., prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za srijedu, 25. aprila.