BiH
0

Nastavljeno suđenje Čoviću ispitivanjem sudskih vještaka

FENA
Dragan Čović (Foto: Sarajevo-x.com)
Dragan Čović (Foto: Sarajevo-x.com)
Ispitivanjem sudskih vještaka finansijske struke Seadete Cerić i Abida Hodžića danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljeno suđenje Draganu Čoviću, optuženom za zloupotrebu položaja ili ovlasti, koji je u inkriminarno vrijeme bio na funkciji federalnog ministra finansija.

Glavni pretres u ovom predmetu, koji se odnosi na inkriminacije iz 2000. godine, otvoren je nakon što se Sud BiH u drugostepenom postupku proglasio nenadležnim, a predmet ustupio pravosuđu Kantona Sarajevo na rješavanje.

Vještaci su se fokusirali na detalje iz optužnice koja Čovića tereti da je u svojstvu federalnog ministra finansija prekoračio granice službenog ovlaštenja, donoseći akt (obavezujuće mišljenje) da se na mašinski neiskošteno meso peradi (tzv. pileći separat), namijenjeno proizvodnji ne primjenjuju odredbe Odluke Vijeća ministara BiH, prema kojoj je pri uvozu takvog mesa utvrđena obaveza plaćanja posebne takse (prelevmana), a u namjeri da preduzeću "Lijanovići d.o.o." Široki Brijeg pribavi korist.

Nakon što je potvrdila autentičnost dokumenta - nalaza i mišljenja iz 2005. godine (dokaza br. 16 ustupljenog Kantonalnom tužiteljstvu iz prethodnog postupka vođenog u Sudu BiH) vještakinja Cerić je elaborirala zakonsku regulativu koja se odnosi na oblast vanjske trgovine i carinske politike, pozivajući se na zakone o vanjskoj trgovini, carinskoj politici i carinskoj tarifi, te podzakonski akt - Odluku Vijeća ministara BiH o uvođenju posebnih naknada, a koji su bili važeći u inkriminiranom periodu.

Podsjetila je da je oblast vanjske trgovine u isključivoj nadležnosti države BiH, te da se carinska tarifa pod šifrom - početnim tarifnim brojevima 020714 odnosila na tzv. pileći separat za koji se pri uvozu trebalo plaćati dvije marke po kilogramu na ime posebnih dažbina - prelevmana, a čija je prioritetna svrha bila zaštita domaće proizvodnje.

Vještakinja je, istovremeno, opisala korespondenciju putem pismena na relaciji Carinska uprava FBiH - Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, konstatirajući da se optuženi u dva navrata oglušio na upozorenja čelnika ovih institucija i nije povukao sporno mišljenje, te ustvrdivši da je neizmirivanje utvrđene vrste obaveza od firmi - mesnih prerađivača prouzročilo slom peradarske proizvodnje, kao i da su nastale štete daleko veće od onih oko 1,8 miliona KM koliko se navodi u optužnici.

Odbrana optuženog - advokati Zdravko Rajić i Davor Martinović protivili su se ispitivanju vještakinje Cerić, navodeći da ona nije na listi vještaka, uz opasku da Kantonalno tužiteljstvo provodi dokaze iz prethodnih - prvostepenog i apelacionog postupka u Sudu BiH.

Osim ovih procesnih primjedbi, odbrana je prigovorila i na sam iskaz vještakinje, ustvrdivši da ona ne nudi nikakve egzaktne pokazatelje.

Vještak Abid Hodžić, kome su, također, predočeni nalaz i mišljenje koje je 16. septembra 2005. dao na temelju naredbe Tužiteljstva BiH (iz prethodnog postupka), opisao je sam način carinjenja, carinsku dokumentaciju, uključujući stavke - broj pošiljke, broj carinske deklaracije, datum, granični prijelaz, težinu i vrijednost uvezene pošiljke, te iznos plaćene carine, odnosno kompletan "paket" koji prati uvoznu pošiljku.

Referirao se nadalje na konkretne primjere iz knjige protokola, navodeći da je preduzeće "Lijanovići d.o.o." Široki Brijeg uvezlo 60.000 kilograma pilećeg separata na što je bilo dužno platiti 120.000 KM na ime posebne pristojbe, a da je Mesna industrija "Lijanovići d.o.o." uvezla 868.439 kilograma istog separata za što trebala platiti 1.736.878 KM, a što ukupno iznosi 1.856.878 KM neplaćenih obaveza (prelevmana) za koji iznos je oštećen budžet Federacije BiH i inidirektno budžet BiH.

Hodžić je naveo da su uvoz spomenutog mesa peradi vršili različiti subjekti, a na samo Lijanovići, te da je određen broj institucija nije bio za uvođenje prelevmana, kao i da su carinske službe dužne postupati isključivo na temelju zakonskih propisa.

Čovićeva odbrana zatražila je da se izvrši grafološko vještačenje autentičnosti potpisa njihovog branjenika na aktu - obavezujućem mišljenju, na kojem se temelje spomenute inkriminacije.

Kako je najavljeno, na narednom ročištu trebao bi svjedočiti ondašnji direktor Carinske uprave FBiH Slavko Sikirić, te svjedok odbrane Josip Čarapina iz Zagreba.

Nastavak suđenja u ovom predmetu, koje je zbog proteka vremena između dva ročišta dužeg od 30 dana počelo iznova, zakazan je za 3. i 5. april.