Sud BiH
0

Nastavljeno suđenje Bašiću i Šijaku za zločin u Varešu

FENA
Uposlenice Udruženja "Žena-žrtva rata" izjavile su na suđenju za zločin u Varešu da su 2009. godine uzimale izjavu od svjedokinje A, koja je prijavila da su je za vrijeme rata silovali optuženi Muhidin Bašić i Mirsad Šijak, te još dvije njoj nepoznate osobe.

Svjedokinje Tužilaštva BiH Meliha Merdžić i Amela Međuseljac ispričale su da je pred kraj uzimanja izjave od svjedokinje A došla Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja, koja je nazvala telefonom optuženog Bašića, te da je on sutradan došao u Udruženje i tražio da mu Hasečić kaže ko ga je prijavio, tvrdeći da to može biti samo osoba A.

"Kolegica Amela Međuseljac i ja smo uzimale izjavu od svjedokinje A, a Bakira Hasečić je došla poslije. Svjedokinja je plakala povremeno, spomenula je Muhidina Bašića, Mirsada Šijaka i još dvojicu nepoznatih", odgovorila je svjedokinja Merdžić na pitanje tužioca Mirka Lečića koga je svjedokinja navela kao izvršioca silovanja.

Međuseljac je također potvrdila da je svjedokinja A kao izvršioce silovanja navela Bašića i Šijaka.

Prema optužnici, Bašić i Šijak su 25. januara 1994. u zatvoru Armije BiH (ABiH), koji se nalazio u podrumskim prostorijama zgrade "Šumarstva" u Varešu, prisilili žensku osobu hrvatske nacionalnosti na seksualni odnos.

Kako je navedeno, Bašić je u to vrijeme bio načelnik Odjeljenja službe državne bezbjednosti Olovo, a Šijak vojni policajac, pripadnik 122. lake brigade ABiH.

Svjedokinja Merdžić je kazala da je njenoj kolegici Međuseljac optuženi bio poznat s obzirom da je ranije sa porodicom ljetovala kod njega, te da ga je nakon toga predsjednica Udruženja nazvala na telefon.

"Bakira je stupila u kontakt sa Muhidinom. Jasno sam čula kad ga je pitala je li bio u Varešu u toku rata, te da ima neko da ga tereti", kazala je Amela Međuseljac.

Merdžić se nije mogla sjetiti telefonskog razgovora između Hasečić i optuženog Bašića, a navela je da je svjedokinji A pozlilo u Udruženju kada je čula da je predsjednica Udruženja stupila s njim u telefonski kontakt.

"Kada je čula da je Bakira stupila u kontak s Bašićem, pozlilo joj je pa smo joj pružali pomoć. Poslije je govorila: ‘Doći će, ubit će me", prisjetila se Merdžić.

Obje svjedokinje Tužilaštva su potvrdile da je svjedokinja A ispričala da joj je Bašić ranije prijetio, te da joj je porodica savjetovala da ga ne prijavljuje jer je na fuknkciji u Obavještajnoj sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH.

Prema iskazu Merdžić, Bašić je došao u Udruženje i tražio informacije o osobi koja ga je prijavila za silovanje.

"Bašić je došao da vidi o kome se radi. Bilo mi je neshvatljivo da je znao sve (…), zna ime svjedokinje, sjeća se tog dana kada je dolazila u zatvor u posjetu bratu. Govorio je da je silovao Mirsad Šijak", navela je Merdžić.

Obje svjedokinje su navele da se ranije nije dešavalo da predsjednica Udruženja obavještava neku osobu da je neko tereti za silovanje, te da je ovo bio izuzetak, prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja je zakazan za 23. april.