Uslijed novih padavina
0

Nastavljeno izlijevanje rijeka i potoka širom BiH

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Federalni operativni centar dostavio je jutros redovni izvještaj o stanju na teritoriji FBiH u kojem se navodi da je za 22 cm povećan vodostaj rijeke Spreče u mjestu Karanovac, te da je priobalno poplavila oko 140 ha poljoprivrednog zemljišta.

Na području Zeničko-dobojskog kantona vodostaj rijeka je povećan ali nema izlijevanja rijeka iz korita. Ulazna saobraćajna petlja u Zenicu iz pravca Doboja i dalje je pod vodom, te je saobraćaj preusmjeren na podvožnjak u naselju Blatuša. Na području Nemile put prema mjestu Orahovica (podvožnjak) je pod vodom. Prohodna je pješačka staza koju koriste putnička vozila.

Vodostaj Neretve na carinskom mostu u Mostaru kretao se od 1.031 cm (06.30 sati) do 1.081 cm (20.00 sati). Vlada HNK-a razmatrala je na vanrednoj sjednici situaciju vezanu za probleme usljed obilnih padavina i povećanja nivoa vode i stanovništvo koje stanuje uz samo korito Neretve upozoreno je na oprez.

Na području Bune, uslijed povišenog vodostaja Bune i Bunice, došlo je do plavljenja i do prodora podzemnih voda u podrumske prostorije više porodičnih kuća. Osim toga poplavljeni su i bunari za vodosnabdijevanje tako da je pomenuto naselje ostalo bez pitke vode. Kompletan rekreacijski centar Bunica je pod vodom. Zbog izlijevanja vode otežano je prometovanje na lokalnoj prometnici Buna-Blagaj.

Na području općine Čapljina i dalje su na snazi redovne mjere od poplava. Sve rijeke su na granici izlijevanja. Najveće probleme predstavljaju podzemne vode. Tešku situaciju noćas i jutros dodatno usložnjava prekid u snabdijevanju električnom energijom područja Višića i Gabele, van mreže su dva 10-kilovoltna voda.

Jedna vodocrpna stanica je bez napajanja. Vodostaj rijeke Neretve je u toku prošlog dana manji za oko 40cm, no stanje je i dalje alarmantno.

Na lokalitetu naselja oko Hutova Blata i Svitave vodostaj je gotovo na vrhu nasipa pa svako povećanje podzemnih voda usložnjava situaciju.

Pumpna hidroelektrana (PHE) Čapljina obustavila je rad, zatvorene su propusne klapne na ustavi donjeg jezera (određeni problemi postoje oko jedne klapne na kojoj se zaglavio panj), a postrojenje je bez električne energije.

Put između graničnog prelaza Gabela i Čapljine i dalje je pod vodom u dužini od 1,5 km, te je ovaj međunarodni granični prijelaz zatvoren do daljnjeg. Promet se usmjerava na GP Gabela polje II, Doljanka i Unka. Od sinoć je zatvoren i GP Bijača.

U općini Ravno pod vodom je veliki dio polja, vodostaj neprestano raste. Trenutno nisu ugroženi gospodarski objekti. Zbog izlijevanja vode na kolnik zatvorena je dionica R-426 Hutovo-Ravno u mjestu Rutak. Ugrožena je i prometnica Ravno-Trnovica.

I Una iznad kritične tačke

Vodostaj rijeke Une u općini Bihać jutros u 07.00 sati iznosio je 126 cm (kritična tačka je 100 cm). Zbog obilnih padavina na području te općine došlo je do plavljenja stambenih i pomoćnih objekata i poljoprivrednog zemljišta u naseljima Kamenica, Turija, Velhovo, Zulići, Pritoka, u ulicama Jablanska, Vinička i u naselju Ćehića kanal I.

Vodostaj rijeke Sane u Sanskom Mostu iznosi 420 cm (kritična tačka je 380 cm) i u blagom je porastu. Služba CZ prikuplja informacije s terena gdje je dosta poplavljenih područja.

Prema informaciji službe CZ Ključ, od 07.20 sati, vodostaj rijeke Sane je u opadanju. U naseljima Humići i Sanica trenutno je poplavljeno nekoliko stambenih i pomoćnih objekata te poljoprivredno zemljište.

Vodostaj rijeka Une i Krušnice u općini Bosanska Krupa je u znatnom porastu. Jutros u 06.00 sati vodostaj rijeke Une iznosio je 267,4 cm (jučer 221,9 cm). Rijeka Una se izlila u dijelu željeznog mosta gdje je poplavljeno poljoprivredno zemljište.

U posljednja 24 sata na teritoriji općine Bugojno palo je 36 litara kiše po metru kvadratnom, što je izazvalo porast vodostaja rijeka i poplave koje su bukvalno paralizirale život u pojedinim dijelovima grada. Situacija je najkritičnija u Mjesnoj zajednici Gračanica u dijelu novog naselja, gdje je došlo do izlijevanja Vrbasa i plavljenja dvadesetak stambenih objekata.

Ni najstariji žitelji Gračanice ne pamte poplave ovakvog intenziteta a mnogi su napustili svoja imanja i izmjestili stoku na sigurna područja. Radnici službe Civilne zaštite općine Bugojno noć su proveli na terenu, s obzirom na to da je vodostaj Vrbasa stalno rastao.

Rijeka Glinica na području općina Velika Kladuša izlila se iz korita i poplavila priobalno i poljoprivredno zemljište. Trenutno nema poplavljenih objekata.

Usljed porasta vodostaja rijeke Matice, koja se izlila iz svog korita u Zapadnohercegovačkom kantonu, došlo je do plavljenja na cijelom području Imotsko-Grudskog polja. Poplavljene su velike poljoprivredne površine ozimih usjeva i vinove loze. Stambeni objekti nisu ugroženi.

Zbog olakšavanja situacije na području Ljubuškog HE Peć Mlini je zaustavila protok vode kroz obje cijeve.

U Općina Ljubuški, zbog obilnih padavina proglašene su vanredne mjere zaštite od poplava. Općinski načelnik u Srebreniku, na prijedlog štaba Civilne zaštite, donio je u petak Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće od klizanja i slijeganja zemljišta. Pogođeno područje je Sladna-Ahmići (kolektivni izbjeglički centar), a iz općinskog budžeta osigurano je 30.000 KM.

Obilne padavine i naglo topljenje snijega, pored poplava, izazvali su pokretanja brojnih klizišta. Teško je stanje u općini Vogošća. U naselju Uglješići voda je pokrenula brdo. Ugroženo je 30-tak kuća, i porodice koje se nalaze u njima. Prema preporuci stručnjaka ekipe civilne zaštite su organizirale dežurne ekipe, koje su cijelu noć pratile kretanje zemljišta. I Crveni krst se stavio na raspolaganje. Nadležni najavljuju planove sanacija cijelog terena.

Na području Zeničko-dobojskog kantona, i dalje je, zbog većeg odrona i aktivnog klizišta, potpuno obustavljen saobraćaj na dionici magistralnog puta M-17 Vranduk- Nemila, te je saobraćaj preusmjeren kroz naselje Nemila.