BiH
88

Protesti u Sarajevu: Demonstranti se razišli, saobraćaj odblokiran

Klix.ba
S jučerašnjih protesta (Foto: Klix.ba) (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Najuporniji građani koji su proteklih 20 dana protestovali ispred zgrade Predsjedništva BiH i danas su odlučili javno izraziti svoje nezadovoljstvo stanjem u zemlji.

Okupljanje je 12:00 sati počelo u parku preko puta Predsjedništva, a okupilo se oko 200 građana.

Odmah na početku demonstracija demonstranti su počeli uzvikivati "Lopovi, lopovi", "Mi nismo robovi", "Čovječe probudi se"...te standardno blokirali saobraćaj kod Predsjedništva BiH i raskrsnicu kod Higijenskog zavoda.

Tramvaji su vozili do Željezničke stanice, a trolejbusi za Jezero se preusmjeravali prema Trgu Austrije.

Okupljenim demonstrantima su podijeljeni pecivo i voće, a učesnici protesta obraćali su se putem razglasa i iznosili svoje zahtjeve. Jedan od pripadnika Saveza ratnih vojnih invalida kazao je da razočaran odnosom nadležnih, ali i samog Saveza prema ovoj populaciji.

On je izrazio ogorčenje što se demonstranti među kojima su invalidi, nezaposleni i penzioneri tretiraju kao kriminalci, te je pozvao policiju da se pridruži građanima.

"Kad ovo sve prođe, i oni će biti na ulici i zato moraju biti s narodom", rekao je on i pozvao šetače da se pridruže protestima.

Skoro svi građani koji su željeli govoriti, imali su za to priliku pa su se čuli različiti zahtjevi, a rečeno je i da će biti pokrenuta inicijativa da se oslobode svi protiv kojih je pokrenut postupak za paljenje zgrade Vlade KS i Predsjedništva BiH 7.

Nakon govora su počeli čitati stihove posvećene vodećim bh. političarima. Svoje nezadovoljstvo pretvorili su u stihove, jer navode da prethodna obraćanja vlasti nisu razumjele, javila je Fena.

Oko 16:00 sati kod Higijenskog zavoda je bilo tek nešto više od 50 ljudi.

Posljednja grupa demonstranata koji su danas blokirali raskrsnicu kod Higijenskog zavoda u Sarajevu se razišla oko 17 sati, a saobraćaj je odblokiran.

Podsjetimo, neki od osnovnih zahtjeva građana su smjena vlada, revizija sudstva, policije i ministarstava, te stvaranje pravednijeg društvenog poretka.