BiH
0

Nastavljeni mirni protesti decertificiranih policajaca ispred zgrade OHR-a

FENA
Grupa decertificiranih policajaca iz Republike Srpske i nekoliko kantona iz Federacije BiH nastavila je jutros jučer započete mirne proteste ispred zgrade OHR-a u Sarajevu izražavajući nezadovoljstvo zbog nerješavanja njihovog višegodišnjeg problema, a to je povratak na posao.

Najavili su da će tri dana održavati mirne proteste ispred OHR-a, a ukoliko se ne riješi njihov problem odmrznut će ranije započeti štrajk glađu.

Kako su kazali novinarima okupili su se zbog toga što OHR ne dozvoljava da se u potpunosti implementira predsjednička izjava Vijeća sigurnosti UN-a od 30. aprila 2007.

"Naš je zahtjev da se implementira u potpunosti predsjednička izjava Vijeća sigurnosti UN-a. To je jedini zahtjev, i da se mi konačno vratimo na posao“, kazao je predstavnik decertificiranih policajaca iz Federacije Kemal Kobilica dodajući da je OHR polovičnim tumačenjem predsjedničke izjave doprinio da dođe do ove situacije.

Kobilica je jutros kazao za Fenu da su putem medija obaviješteni da se oglasilo Ministarstvo za ljudska prava BiH.

“Kroz to smo vidjeli da nas u potpunosti podržavaju. Znači istina je, vlasti BiH su potvrdile da je OHR glavni krivac i glavna smetnja u implementaciji u potpunosti predsjedničke izjave UN-a“, kazao je Kobilica.

Dodao je da je predstavnik OHR-a sinoć izjavio da im se decertificirani policajci nisu nikada obratili.

"Ja sam im na prijavnici dokazao aktom koji su oni potpisali i ovjerili 2. juna da su zaprimili naš zvanični zahtjev za razgovor, a i usmeno smo se najvili tako da očekujemo poziv“, kazao je Kobilica.