BiH
1

Nastavljene ekshumacije u Teočaku i Tuzli

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na području Teočaka danas je nastavljena ekshumacija koja je započeta prošle sedmice, kada su ekshumirani posmrtni ostaci četiriju osoba.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da su danas ekshumirane još tri neidentifikovane (N.N.) osobe koje će biti prevezene u Komemorativni centar u Tuzlu radi sudskomedicinske obrade i uzimanja koštanih uzoraka da bi se DNK analizom utvrdio identitet ovih žrtava.

"Na šehidskom mezarju Centar u općini Teočak ekshumirano je ukupno sedam N.N. osoba koje su u toku proteklog rata razmijenjene, a potom ukopane u ovo šehidsko mezarje i evo sada je ekshumirano svih sedam neidentifikovanih žrtava iz proteklog rata", kazala je Čengić.

Na gradskom groblju Trnovac u Tuzli ekshumirano je 40 žrtava za koje se pretpostavlja da je riječ o žrtvama iz proteklog rata.

"Koštani uzorci su uzeti na licu mjesta i poslati u laboratoriju da bi se DNK analizom utvrdio identitet, a potom su ukopani u sudsku parcelu na lokalitetu groblja Trnovac gdje će ostati do konačne identifikacije", kazala je Čengić.