Jezero Perućac
0

Nastavljena ubrzana potraga za tijelima ubijenih Bošnjaka

FENA
Jezero Perućac
Jezero Perućac
Akcija traženja i iskopavanja posmrtnih ostataka ubijenih Bošnjaka nastavljena je i danas na jezeru Perućac u mjestu Đurovići i odvija se ubrzano s obzirom na asistenciju Službe za hitnu pomoć i Federalne uprave civilne zaštite.

Formirane su dvije grupe - jedna vrši pretragu uzvodno, a druga nizvodno od sela Đurovići, potvrdio je u izjavi Feni direktor Instituta za nestale osobe BiH (INO) Amor Mašović, koji predvodi grupu nizvodno od sela.

Ova grupa radi na obilježavanju i uzimanju koordinata svih dosad lociranih posmrtnih ostataka kako bi tužilac iz Istočnog Sarajeva i vještak sudske medicine sutra mogli da pristupe njihovom transportu u Gradska groblja Visoko, gdje će se obaviti obdukcija i identifikacija.

Kako je kazao Mašović, drugi tim vrši pretragu uzvodno od sela Đurovići, gdje su sinoć otkriveni novi skeletni ostaci nekompletnih tijela.

"Još nismo u poziciji kazati o kojem broju skeletnih ostataka se radi s obzirom da je riječ o nekompletnim tijelima", istakao je Mašović, navodeći da je dosad pronađeno najmanje 60 nekompletnih posmrtnih ostataka.

Mašović kaže kako će se krajem sedmice pokušati organizirati prijenos malog bagera s jedne obale jezera Perućac na drugu kako bi nastavili pretraživati teren ispod sela Stari Brod.

Potraga za posmartnim ostacima na jezeru Perućac vršiti će se najvjerovatnije do kraja mjeseca, odnosno dok se jezero ponovno ne napuni.