BiH
2

Nastavljena sjednica Predstavničkog doma PSBiH

FENA
Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nastavljena je nakon što poslanici nisu prihvatili da se na dnevni red sjednice uvrsti razmatranje pravnog statusa generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića.

Odmah po takvoj odluci, poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić zatražio je novu, treću, današnju pauzu, nakon koje je sjednica nastavljena po ranije predloženom dnevnom redu.

Uvrštavanje ove tačke dnevnog reda na početku sjednice zatražio je poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Drago Kalabić podsjećajući da je Ustavni sud BiH 23. januara usvojio apelaciju Đukića shodno presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetima "Damjanović i Maktouf".

Damjanovića i Maktoufa Sud BiH osudio je zbog ratnih zločina protiv stanovništva, a Evropski sud je ustvrdio da je tom presudom došlo do povrede Evropske konvencije o ljudskim pravima, jer je trebao biti primijenjen Krivični zakon bivše SFRJ.

Uz raspravu o Đukiću poslanici su trebali raspravljati i o Bosićevom prijedlogu koji se tiče potjernice koju je raspisao Interpol Hrvatske za bivšim načelnikom Generalštaba nekadašnje Vojske Republike Srpske Manojlom Milovanovićem.

Poslanici su tražili ove informacije od ministra pravde BiH Bariše Čolaka koji je prisustvovao i sjednici proširenog Kolegija ovog doma te izrazio spremnost da potrebne informacije pribavi od nadležnih institucija.

Poslanici su nastavili rad u 15.20 sati po ranije predloženom dnevnom redu.