Sarajevo
0

Nastavljena sjednica Predstavničkog doma FBiH

FENA
U Sarajevu je danas nastavljeno dvodnevno zasjedanje Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine raspravom o Nacrtu zakona o elektičnoj energiji u FBiH.

Predlagač ovog zakona je Federalna vlada.

Umjesto ranije dogovorenih izmjena i dopuna koje bi obuhvatile više od polovine zakona aktuelnog u ovoj oblasti od 2002. godine, Vlada se opredijelila za donošenje sasvim novog teksta koji preciznije i shodno novousvojenim strateškim dokumentima i dosadašnjom praksom regulira određene pojmove i pojave u ovoj oblasti, obrazloženo je.

Potpuno je izmijenjena odredba kojom se regulira nadležnost za dugoročne energetske strategije na nivou FBiH kao sastavnog dijela ove strategije u BiH.

Ovaj dokument sastoji se od energetske politike i strateškog plana i programa razvoja energetskog sektora u FBiH.

Nacrt zakona uređuje i 11 mjera i aktivnosti kojima se želi postići ostvarivanje dugoročnih ciljeva u energetskom sektoru, a definirani su i program implementacije plana razvoja sektora te minimalni prelazni period koji obuhvata neophodne aktivnosti.

Utvrđena je također obaveza Vlade FBiH da posebnim propisom uredi oblast proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Utvrđuje se neophodnost usklađivanja razvojnih planova operatora, regulatora i drugih subjekata u elektroenergetskom sektoru.

Prvi put su definirane obaveze Vlade FBiH i nadležnog ministarstva da donose dugogodišnje energetske bilanse.

Predstavnički dom FBiH danas će otvoriti raspravu i o toku privatizacije u preduzeću "Krivaja" iz Zavidovića.

Ova tačka uvrštena je u dnevni red mimo ranije najave, i to na inicijativu federalnog premijera Nedžada Brankovića.

Istovremeno je, također na njegovu inicijativu, iz dnevnog reda ove 15. po redu sjednice Doma povučena Vladina odluka o izboru strateških partnera za gradnju novih elektroenergetskih objekata u Federaciji.