BiH
0

Nastavljena posjeta ministra Alkalaja Novom Zelandu

FENA
Sven Alkalaj i Murray McCully
Sven Alkalaj i Murray McCully
U nastavku zvanične posjete Novom Zelandu ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj sastao se s ministrom vanjskih poslova Novog Zelanda Murrayom McCullyem te prisustvovao ručku koji je povodom ove posjete priredio ministar McCully.

Alkalaj je upoznao ministra McCullya o napretku naše zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u te iskoristio priliku da zahvali za doprinos 250 vojnika Novog Zelanda koji su učestvovali u mirovnim operacijama u Bosni i Hercegovini.

Također je razgovarano u učešću vojnika dviju zemalja u operaciji ISAF u Afganistanu. Značajan prostor je posvećen bilateralnim pitanjima te činjenici da dobre odnose treba produbiti kroz češće razmjene posjeta na visokom nivou.

Alkalaj je pozvao McCullya da učini zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini tokom ove godine. Razgovarano je o mogućnosti unapređenja ekonomskih odnosa, a posebno o investiranju u projekte infrastrukture u polju obnovljive energije, te o saradnji u oblasti turizma.

Ministar vanjskih poslova BiH se posebno interesirao za status sporazuma o socijalnom osiguranju, čiji nacrt je Bosna i Hercegovina dostavila još 2007., a koje pitanje je intenzivirano stupanjem ambasadora Arnauta na dužnost.

Ovaj sporazum predstavlja primarno pitanje za sve naše građane na Novom Zelandu jer bi time bilo omogućeno spajanje radnog staža ali i primanje novozelandske penzije u BiH.

McCully je istakao da će učiniti sve da se ovaj proces ubrza, pogotovo jer se radi o pitanju od suštinske važnosti, te izrazio posebno interesovanje za iskustvo naše zemlje u lobiranju za članstvo u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, istakavši da je kampanja BiH bila impresivna.

Alkalaj je predočio detalje ovog procesa, te potcrtao važnost fokusiranja na grupacije zemalja poput Pokreta nesvrstanih, Organizacije islamske konferencije, te Organizacije Afričke unije.

Alkalaj je ponovio podršku naše zemlje kandidaturi Novog Zelanda za članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a 2014. godine te ponudio svu pomoć u tom procesu te izrazio očekivanje da će Novi Zeland podržati BiH u okončanju procesa prijema u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO).

McCully je istakao da je Novi Zeland spreman pomoći po ovom pitanju, te da će se kontakti po tom pitanju nastaviti s Ambasadom BiH u Canberri.

Razgovarano je i o aktuelnoj međunarodnoj situaciji, pogotovo u svjetlu dešavanja u Egiptu, kao i razrješavanju situacije na Bliskom istoku.

Alkalaj je također otvorio pitanje mogućeg otvaranja Počasnog konzulata BiH, što je ministar McCully podržao, te se obavezao uskoro dostaviti prijedloge Novog Zelanda o ovom pitanju.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo ovom posjetom, pogotovo jer se radi o prvoj posjeti na ministarskom nivou od uspostave diplomatskih odnosa između BiH i Novog Zelanda te je konstatirano da ova posjeta otvara nove puteve za razne vidove saradnje.

Alkalaj se susreo i s bosanskohercegovačkim građanima na Novom Zelandu te prisustvovao prijemu koji je ovim povodom priredilo Dalmatinsko kulturno društvo, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.