BiH
4

Nastavljena izgradnja vodovodne mreže u Dobroševićima

Klix.ba
Radnici građevinske firme "Bujice“ započeli su radove na izgradnji preostalog dijela distributivne vodovodne mreže u naselju Dobroševići.

Radi se o nastavku izgradnje vodovodne mreže za rezervoar Donji Mihaljevići, u vrijednosti od oko 430.000 KM, čime će biti završen projekat vodosnabdijevanja naselja u obuhvatu Regulacionog plana "Bojnik-Dobroševići".

Radovi su počeli prije dva dana, a kako je kazao rukovodilac gradilišta Edin Bisić, urađeni su iskopi u dužini od oko 250 metara i trenutno se vrši polaganje primarnog cjevovoda. Distributivna mreža bit će izgrađena u dužini od oko tri kilometra, nakon čega će se pristupiti priključenju stambenih objekata na novoizgrađenu vodovodnu mrežu.

Radovi bi trebali trebali biti završeni za četiri mjeseca, kada će mještani koji budu priključeni na ovaj sistem, konačno u svojim domovima imati vodu iz gradskog vodovoda.

Na području mjesne zajednice Dobroševići u proteklom su periodu izgrađena dva rezervoara sa 4.000 kubika vode, dvije pumpne stanice, dovodni sistemi cjevovoda i distributivna mreža. Kapacitet rezervoara je do 5.000 priključaka, tako da će se na gradsku vodovodnu mrežu moći priključiti i objekti koji se budu u budućnosti gradili u ovim naseljima.

Ukupna vrijednost ovog jednog od najznačajnijih projakta Općine Novi Grad, koji je rađen više godina, iznosi 8,3 miliona konvertibilnih maraka. Izgradnjom ovog preostalog dijela vodvodne mreže za rezervoar Donji Mihaljevići, na gradski vodovodni sistem bit će priključeno oko hiljadu objekata.