BiH
0

Nastavljena ekološka akcija Očistimo našu općinu Centar

Klix.ba
Velika ekološka akcija pod nazivom Očistimo našu općinu Centar, koja je počela 16. aprila, nakon jednodnevne odgode zbog kiše, nastavljena je 18. aprila.

Članovi Savjeta MZ Ciglane–Gorica, pripadnici mjesnog Štaba Civilne zaštite, volonteri Općine Centar te veliki broj stanovnika Gorice su tokom dana očistili područje naselja, a nakon toga su pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bjelave oprali saobraćajnice u naselju.

Akciju na Gorici je vodio načelnik Općine Centar Dževad Bećirević, koji je ovom prilikom kazao da je, uprkos kiši, zadovoljan odzivom na akciju čišćenja i uređenja područja općine Centar. "Većina lokacija planiranih za čišćenje tokom današnjeg dana će biti očišćena, tako da nećemo zaostajati u odnosu na plan", kazao je Bećirević.

Na Koševskom Brdu su također članovi Savjeta MZ Koševsko brdo zajedno sa pripadnicima mjesnog Štaba Civilne zaštite i volonterima očistili prostor oko Ambulante porodične medicine i Stomatološke ambulante, kao i dječije igralište u ulici Dejzina Bikića. Tokom dana je završeno i uređenje zelene površine oko Osnovne škole Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak i spomen-obilježja na Koševskom Brdu, gdje su svoj doprinos dali i učenici pomenute škole.

Tokom dana završeno je i čišćenje i uređenje Velikog parka te platoa oko Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Na toj lokaciji su učestvovali volonteri i uposlenici Općine, članovi savjeta mjesnih zajednica Trg oslobođenja-Centar, Skenderija-Podtekija, Džidžikovac-Koševo I i Mejtaš-Bjelave, članovi mjesnih štabova civilne zaštite, učenici Osnovne škole Safvet-beg Bašagić i Srednje medicinske škole Katoličkog školskog centra Sveti Josip te uposlenici KJKP Park.

Pripadnici DVD Bjelave su nakon akcije čišćenja oprali plato oko spomenika. Ista ekipa je nakon Velikog parka očistila dječije igralište na uglu ulica Dalmatinska i Mehmeda Spahe te zelene površine u Radićevoj.

Istovremeno su okončane i akcije čišćenja i uređenja sljedećih lokacija: dvorište Osnovne škole Alija Nametak, okolina objekta JU Kantonalni centar za socijalni rad - Službe socijalne zaštite Općine Centar (Ulica Zaima Šarca), prostor oko Ambulante porodične medicine Podhrastovi i Klinike za plućne bolesti na Podhrastovima.

Također je danas završeno čišćenje prostora oko Ambulante porodične medicine na Višnjiku i objekta Mjesne zajednice, Ambulante u Urijan Dedinoj ulici i oko objekta MZ Soukbunar, prostora oko Katoličkog školskog centra u Ulici Mehmed-paše Sokolovića, oko Psihijatrijske klinike Jagomir i Ambulante porodične medicine Koševo II u Ulici Marcela Šnajdera.