BiH
109

Nastavljena besplatna edukacija građana: Na Butmiru održana obuka o uzgoju povrća

Klix.ba
Na oglednom poligonu Poljoprivrednog fakulteta na Butmiru, u subotu, 21. marta 2015. godine održan je praktični dio edukacije građana o uzgoju povrtlarskih kultura.

Riječ je nastavku projekta "Razvoj povrtlarstva na otvorenom i zatvorenom prostoru“, koji Općina Novi Grad Sarajevo realizira u saradnji sa Poljoprivredno-prehrambenim fakultetom u Sarajevu.

Cilj ovog programa je edukacija sadašnjih i potencijalnih proizvođača povrća sa područja Novog Grada u cilju razvoja privrede, odnosno stvaranja uslova za dodatni izvor prihoda, a pored toga to je prilika za edukaciju potrošača, odnosno njihovo educiranje o kvaliteti i biološkoj ispravnosti plodova koje mogu kupiti na domaćem tržištu.

Pred više od 150 polaznika doc. dr. Lutvija Karić, profesorica na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu objasnila je osnove proizvodnje povrća u plasteniku, a zatim su polaznici upoznati sa načinom proizvodnje pomoću NFT sistema hidroponije u zaštićenom prostoru i poljoprivrednih mašina koje se koriste u povrtlarstvu.

Također, dobili su i stručne savjete za sve nedoumice koje su imali kada je riječ o uzgoju određenih povrtlarskih kultura, tako da su oni koji imaju plastenike, a nedostajalo im je znanja, dobili mogućnost da stečena stručna znanja primjene u svojim plastenicima u toku proljetne sjetve.

Veliki broj mladih polaznika izrazio je želju da se intezivno bavi komercijalnom plasteničkom proizvodnjom, te su ovaj dio predavanja iskoristili da dobiju što više praktičnih savjeta koji će kasnije moći primjeniti u povrtlarskoj proizvodnji.

Suad Jahić se zahvalio Općini Novi Grad što je omogućila svojim građanima da prođu edukaciju putem koje će naučiti dosta korisnih stvari, koje će kasnije moći primijeniti u vlastitoj proizvodnji.

"Ovakve edukacije treba što češće organizirati kako bi se ljudi okrenuli poljoprivrednoj proizvodnji, jer bez nje nema života. Ekonomska kriza je svugdje u svijetu, stoga je neophodno što više zemljišta iskoristiti za proizvodnju povrća i ostalog.Obzirom da se bavim uzgojem povrća za vlastite potrebe, tokom ove edukacije stekao sam nova saznanja, kako na najbolji način zasaditi određene vrste povrća, što će svakako doprinijeti boljem rodu“, rekao je Jahić.

Projekat "Razvoj povrtlarstva na otvorenom i zatvorenom prostoru“ je nastavak provođenja mjera podsticaja privredi, koje Općina Novi Grad Sarajevo kontinuirano provodi već treću godinu. Kroz različite vrste edukacije, koje je ova lokalna zajednica realizirala u prošloj godini, prošlo je više od 600 naših sugrađana.

Proizvodnja povrća na otvorenom bit će tema narednog teoretskog dijela edukacije, koja će se održati 1. aprila 2015. godine, u 18. sati u multimedijalnom centru Općine Novi Grad Sarajevo.