BiH
0

Nastavljena 22. sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Sarajevu je danas nastavljena 22. sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koja je započela u prvoj polovini septembra.

Predsjedavajući Fehim Škaljić otvorio je raspravu o Nacrtu zakona kojim je predlagač, Federalna vlada, najavila zaštitu osoba koje se odluče na prijavu korupcije, naročito kad je uoče u vlastitim radnim sredinama.

Ako bude donesen, Federacija će biti lider u regiji s takvim zakonom.

Također, njime bi Federacija zaokružila zakonodavni okvir iz oblasti borbe protiv korupcije i preveniranja ove sveprisutne pojave u društvu.

"Ovaj zakon predstavlja novi koncept zaštite prijavitelja korupcije kakav pokušavaju uvesti i najrazvijenije zemlje", rekla je Mira Grgić, dopredsjedavajuća Predstavničkog doma.

Poslanik Predrag Kožul je izjavio da zakon treba urediti na pravi način jer je "najveći prijatelj korupcije loš zakon protiv ove pojave".

Nacrt zakona osigurava efikasnu i pravovremenu te potpunu zaštitu prijavitelja korupcije u svim fazama postupka za ostvarivanje zaštite. Predviđa visoke kazne za pravne i odgovorne osobe koje bi poduzele štetne mjere prema prijavitelju korupcije, navedeno je iz Vlade.

Predstavnički dom je već odobrio ranije nacrte zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene krivičnim djelom ili prekršajem, kao i zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala.

U preostalom dnevnom redu 22. sjednice je mnoštvo tačaka pa je najavljena mogućnost da ona ne bude završena danas, nego da traje i sutra.