BiH
0

Nastavljen pretres protiv Željka Kecmana optuženog za ratni zločin protiv civila

FENA
Predočavanjem nalaza i mišljenja sudskomedicinskog vještaka prof. dr. Zdenka Cirhlaža danas je pred Apelacionim vijećem Vrhovnog suda Federacije BiH nastavljen pretres protiv Željka Kecmana (1962.), koji je nepravomoćnom presudom Kantonalnog suda Bihać oglašen krivim za ratni zločin protiv civila na području Sanskog Mosta i osuđen na 15 godina zatvora.

Ranije je Vrhovni sud FBiH, uvažavajući žalbe strana u postupku, ukinuo prvostepenu presudu u ovom predmetu i odredio održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem.

Optužnica Kecmana tereti za sudjelovanje u širokom i sistematičnom napadu VRS-a (u svojstvu pripadnika 6. sanske brigade VRS-a) na bošnjačko stanovništvo Sanskog Mosta tokom juna 1992. godine, konkreno za fizičko zlostavljanje i ubistvo civila Hasana Merdanovića, Ekrema Merdanovića i Hilme Keranovića, mještana sela Hrustova.

Nalaz koji se odnosi na mehanizam povreda i uzrok smrti trojice civila sačinjen je na temelju medicinske i fotodokumentacije iz sudskog spisa o ekshumaciji i primarnom pregledu posmrtnih (skeletnih) ostataka spomenutih žrtava.

Forenzički patolog dr. Cirhlaž je mišljenja da na temelju postojeće dokumentacije, a zbog nestručnog postupka tokom primarnog pregleda nije moguće decidirano se izjasniti o prirodi i načinu nastanka povreda, odnosno uzroku smrti žrtava.

Stoga je federalni tužitelj Sead Temin zatražio da se izvrši reekshumacija i reobdukcija posmrtnih ostataka spomenutih žrtava.

U vezi s ovim prijedlogom braniteljica optuženog, advokatica Vesna Rujević nije se izjasnila, uz opasku kako odluku o tome prepušta Sudu.

Kako je saopćio predsjedavajući Apelacionog vijeća sudija Malik Hadžiomeragić, odluka u vezi s prijedlogom optužbe bit će donesena naknadno, a strane u postupku će o tome biti obaviještene na narednom ročištu zakazanom za 16. juni.