BiH
1

Nastavljen haos u Hidrogradnji, sekretarica napadnuta, portiru pozlilo

Piše: N. Jamaković
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Oprečne su informacije o jutrošnjem incidentu koji se zbio u zgradi Direkcije Hidrogradnje u Sarajevu. Iz uprave tvrde kako su radnici koji su u štrajku pretukli sekretaricu preduzeća Sabinu Kukan, dok sindikalci tvrde da Sabinu niko nije napao, ali da je pozlilo jednom radniku na kojeg je pritisak vršio direktor Džemaludin Peljto.

Ipak, policiji je prijavljen napad 30-ak radnika na Sabinu Kukan, koja je pritom zadobila lakše povrede u predjelu desnog ramena. Sabina je nakon ljekarske pomoći u bolnici Koševo puštena kući. Policija će podnijeti prekršajne prijave protiv radnika za koje se utvrdi da su učestvovali u napadu na sekretaricu.

U policijskom izvještaju se navodi kako je Sabina prijavila da je u njenu kancelariju ušlo 30-ak radnika koji su je verbalno vrijeđali. Također, obavljen je razgovor sa Đ. M., S. R. i Dž. S., koji su potvrdili njene navode, jer su se sa njom nalazili u kancelariji.

"Prilikom izlaska iz prostorije, nakon što su radnici izgurali Sabinu, njoj su ljekarsku pomoć pružili radnici Hitne pomoći, a potom i ljekari u bolnici Koševo. Konstatovano je da je zadobila lakše povrede u predjelu desnog ramena i da je u stanju stresa. Obaviješten je kantonalni tužilac u Sarajevu, koji je naložio da se navedeni događaj procesuira prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, te da policijski službenici utvrde činjenično stanje i da se protiv osoba koje su narušavale javni red i mir pokrene prekršajni postupak. Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavnju i dokumentovanju navedenog događaja", navodi se u saopćenju MUP-a Kantona Sarajevo.

Predsjednik Sindikata sarajevske Hidrogradnje Redžep Tufekčić, u razgovoru sa našim novinarom tvrdio je, međutim, da su se stvari u zgradi Hidrogradnje jutros odvijale bitno drukčije.

Pritisak na portira

"Ja sam sa radnikom koji obavlja poslove portira i električara otišao do direktora Peljte, jer mi je taj radnik prijavio da direktor vrši konstantan pritisak na njega i optužuje ga za navodno iznošenje dokumentacije iz firme. Optužio je radnika za nešto što čini on, odnosno uprava firme, za što mi imamo dokaze. Tako je došlo do prepirke između mene i direktora, pri čemu je spomenutom radniku pozlilo, te su mu pomoć pružili ljekari Hitne pomoći. Tada je jedan od radnika zaprijetio direktoru da napusti zgradu, što je on i učinio", ispričao je Tufekčić za Klix.ba.

Kada je riječ o napadu radnika na Sabinu Kukan, Tufekčić negira da se takvo nešto uopće desilo.

"Jedan od zaštitara je Sabinu izveo do izlaza iz zgrade, zbog njene sigurnosti, kazavši joj da se čudno ponaša prema radnicima. Na odlasku, ona je pljunula na jednu spremačicu, koja je također u štrajku, a situaciju sa našim radnikom kojem je pozlilo iskoristila je da predstavi kao da je nju neko napao. Nju niko od radnika nije napao", kazao je Tufekčić.

Sekretarica Hidrogradnje Sabina Kukan kazala je, međutim, agenciji Fena da je jutros pretučena kada je grupa radnika nasilno ušla u Direkciju Hidrogradnje i pokušala preuzeti pečate firme.

"Napadnuta sam verbalno i fizički, a nakon fizičkog napada po mene je došla Hitna pomoć i prevezena sam na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje mi je utvrđeno nagnječenje grudnog koša i desnog ramena. Imam nalaze, a o ovom napadu dala sam i izjavu policiji. Od Uprave Hidrogradnje zatražit ću zaštitu i sankcionisanje tih radnika koji su me udarali, a koje ja znam samo iz viđenja", kazala je Kukan.

Uprava dijeli otkaze

Kukan kaže da najodgovornijim za ovaj napad smatra predsjednika Štrajkačkog odbora Hidrogradnje Selima Salamovića, te da su je mnogi od radnika optuživali da ona uručuje otkaze, iako, kako kaže, ona nema nikakve veze s tim, jer otkaze dijeli Uprava.

Predsjednika Sindikata Hidrogradnje upitali smo i o presudi Kantonalnog suda u Sarajevu, koji je štrajk radnika Hidrogradnje proglasio nezakonitim, na što je rekao da gladnom čovjeku niko ne može objasniti da on po zakonu nema pravo tražiti svoja prava.

"Radnici su posljednju plaću primili za juni, a neki nisu ni to, dok doprinosi nisu plaćeni godinama, zbog čega ljudi ne mogu u penziju, niti se liječiti. Naši su zahtjevi jasni, a to je da se hitno isplate tri zaostale plaće i počnu uplaćivati doprinosi, te imenuje novi direktor preduzeća. Sve dok se ti zahtjevi ne ispune, mi nećemo odustati od štrajka", zaključio je Tufekčić.

Nakon jutrošnjeg incidenta oglasili su se i iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, navodeći kako ih je o ovom slučaju obavijestila uprava preduzeća, kao i da je ovom prilikom onemogućen rad uposlenicima u zgradi Direkcije.

"Imajući u vidu novonastalu situaciju, kao i presudu Kantonalnog suda u Sarajevu, kojom je potvrđena Odluka prvostepenog suda i potvrđeno da se radi o nezakonitom štrajku, čime je odbijena i žalba Sindikata radnika Hidrogradnje d.d. Sarajevo, Ministarstvo je danas uputilo zahtjev Tužilaštvu Kantona Sarajevo i Federalnoj upravi policije da hitno poduzmu radnje koje su u njihovoj nadležnosti, kako bi se odvijanje radnog procesa i poslovanja u tom privrednom društvu dovelo u zakonske okvire, odnosno kako ne bi nastupile veće materijalne i ljudske štete", saopćeno je iz Ministarstva.

Obralija ne želi na mjesto v. d. direktora

Dodaju kako je predloženi kandidat za mjesto v. d. direktora Hidrogradnje d.d. Sarajevo, Munir Obralija, odustao od preuzimanja dužnosti, jer smatra da u datim okolnostima ne može uvesti red u kompaniju i njeno poslovanje dovesti u zakonske okvire.

"Ministarstvo na čelu sa ministrom Erdalom Trhuljem osuđuje bilo koju vrstu napada na uposlenike Hidrogradnje d.d. Sarajevo i poziva sve radnike da se u cilju zaštite prava i dostojanstva svakog uposlenika ove kompanije uzdrže od ovakvih nemilih događaja", saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Dodajmo kako su radnici koji su u štrajku, a koji su jutros ušli u zgradu Direkcije, i dalje u toj zgradi, te ne odustaju od štrajka i svojih zahtjeva.