BiH
0

Nastavljaju se problemi s odlaganjem otpada iz livanjske općine

FENA
Općina Bosansko Grahovo zabranila je odlaganje komunalnog otpada iz Livna na svoju deponiju jer je na deponiji u Glamoču, gdje je otpad odvezen prvog dana blokade odlagališta smeća na Korićini, uočeno oko 30 tona otpada u polu raspadnutom stanju za koji se pretpostavlja da je dovezen iz vsiočke kožare "King".

Nakon toga načelnik glamočke općine Duško Bilčar donio rješenje kojim se direktoru Komunalnog poduzeća iz Grahova, koji je potpisao ugovor s navedenim poduzećem, nalaže da odmah raskine ugovor o deponiranju i uništavanju otpada od tretiranja sirove kože iz visočke tvornice koji je ocijenjen kao štetan za stanovništvo ove općine.

Također, grahovski načelnik je u cilju zaštite i sprečavanja širenja bruceloze donio naredbu kojom se zabranjuje odlaganje komunalnog otpada i bilo kakvog drugog otpada s područja drugih općina, pa tako i s područja livanjske općine.

Tako problem odlaganja otpada iz livanjske općine postaje sve teži, a nakon što su žitelji šest livanjskog sela prije petnaestak dana zabranili tamošnjem komunalnom poduzeću da dalje koristi gradsko odlagalište smeća koje se nalazi na Korićini. Povod blokade gradske deponije bio je što se na toj lokaciji organizirano pristupilo eutanaziji i zakapanju domaćih životinja oboljelih od bruceloze.

Predstavnici Udruge građana šest livanjskih mjesta na sastanku s livanjskim načelnikom Lukom Čelanom i predsjednikom Vlade HBŽ-a Nediljkom Rimcem nisu prohvatili ponudu da se nakon sanacije postojeće deponije i dalje dovozi komunalni otpad na Korićini, a da se za 8 mjeseci pronađe druga lokacija, tako da su se žitelji ovih mjesta odlučili na daljnju blokadu gradske deponije.