BiH
0

Nastavlja se suđenje Ratku Mladiću

SRNA
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
U Haškom tribunalu danas će, po okončanju jednomjesečne ljetne pauze, biti nastavljen glavni pretres u postupku protiv nekadašnjeg načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića.

Mladićev branilac Branko Lukić rekao je ranije Srni da će danas svjedočiti novinar Sky newsa Aernout van Lynden, koji je tokom rata izvještavao uglavnom iz Sarajeva.

Van Lynden je početkom devedesetih godina prošlog vijeka bio ratni izvještač britanske televizije Sky news iz Hrvatske i BiH.

On je svjedočio i na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, a ranije tokom procesa generalu Stanislavu Galiću, Slobodanu Miloševiću, Milanu Martiću i generalu Momčilu Perišiću, te u predmetu "Mrkšić i drugi".

Poslije Van Lyndena, na klupi za svjedoke trebalo bi da se nađe bivši šef Posmatračke misije Evropske zajednice u BiH Colm Doyle.

Od početka dokaznog postupka tužilaštva 9. jula, saslušano je šest svjedoka. Suđenje je počelo 16. maja, uvodnom riječju tužilaštva, dok je odbrana odlučila da svoju uvodnu riječ iznese uoči svog dokaznog postupka.

Početak ovog suđenja obilježili su problemi sa objelodanjivanjem materijala optužbe odbrani. Sudsko vijeće odbacilo je zahtjev branilaca da se postupak prekine na šest mjeseci, smatrajući ga pretjeranim.

Lukić je ranije rekao da Mladić i dalje nije dobrog zdravlja i da odbrana nastoji da izdejstvuje smanjenje broja dana u sedmici u kojima se održava suđenje.

On je ocijenio da odluka Haškog tribunala o pojačanom videonadzoru za vrijeme suđenja Mladiću predstavlja dodatni pritisak na generala i najavio da će odbrana tražiti da se tokom suđenja snima i publika.

Lukić je upozorio i da će ova odluka onemogućiti konsultacije advokata odbrane sa Mladićem tokom suđenja i na pauzama.

Mladić je u dvije tačke optužen za genocid u Srebrenici i još osam opština BiH, a u ostalih devet za progone, istrebljenje, ubistva, deportacije, prisilno premIještanje, terorisanje civila i uzimanje pripadnika UN za taoce.

Prva optužnica protiv Mladića podignuta je u julu 1995. godine. Vlasti Srbije uhapsile su ga 26. maja prošle godine u Lazarevu, kod Zrenjanina, a 31. maja je prebačen u Holandiju i predat u nadležnost Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.