Model rješavanja problema
0

Nastavlja se projekat "Porodične grupne konferencije"

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Prošle godine je u našoj zemlji počela implementacija modela socijalne usluge "Porodične grupne konferencije", koja je već od ranije poznata i koja se primjenjuje u Evropi i svijetu.

Udruženje "Porodična mreža" u saradnji za Kantonalnim Centrom za socijalni rad Sarajevo i Centrom za socijalni rad Banja Luka pružat će pomoć porodicama po modelu koji je zasnovan na ideji da socijalno ugrožene osobe mogu riješiti svoje socijalne probleme korištenjem i jačanjem sopstvenih, kao i kapaciteta svojih porodica i društvenih mreža, a ne da čekaju da neko drugi to uradi umjesto njih.

Radi se o modelu gdje su profesionalci i dalje prisutni i prate slučaj, ali najveći dio odgovornosti je na samoj porodici koja na zajedničkoj konferenciji treba sama da nađe način kako da riješi svoj problem sopstvenim snagama.

Obuku za provođenje ovog modela socijalne pomoći organizovala je misija OSCE-a u BiH u saradnji sa Univerzitetom za socijalni rad iz Amsterdama i holandskog Centra za porodičnu grupnu konferenciju "Eigen Kracht", a prošli su je članovi Udruženja "Porodična mreža" i uposlenici Centara za socijalni rad Kantona Sarajevo i Grada Banja Luke.

Ovi Centri su sa "Porodičnom mrežom" potpisali memorandum o saradnji, kojim su se obavezali na pružanje pomoći i podrške u implementaciji ovog modela.