BiH
0

Nastavlja se proces protiv Šešelja

FENA
Vojislav Šešelj (Foto: AFP)
Vojislav Šešelj (Foto: AFP)
Pretresno vijeće Haškog tribunala saopćilo je danas da se nastavlja proces protiv Vojislava Šešelja, pošto se novoizabrani sudija Mandiaje Nijang upoznao s predmetom.

Odluka o nastavku suđenja donijeta je u petak, nakon što je Pretresno vijeće 13. novembra uputilo svim stranama da se izjasne o nastavku procesa poslije izuzeća sudije Frederika Harhoffa na zahtjev Šešelja.

"Nastavak procesa u fazi rasprave na osnovu postojećeg zapisnika je pravedan i ekspeditivan način daljeg postupanja", saopćilo je ranije Tužilaštvo.

Pretresno vijeće se saglasilo da je novi sudija sposoban da dođe do izjava svjedoka koji su već bili na sudu, i to na druge načine, uključujući i videosnimke njihovih svjedočenja.

Shodno tome, Pretresno vijeće je zaključilo da je sudija Nijang sposoban da procijeni kredibilitet svjedoka i da se upozna s predmetom u potrebnom stepenu.

U odgovoru na poziv za iznošenje mišljenja o nastavku procesa, Šešelj je krajem novembra zatražio od Haškog tribunala da ga hitno oslobodi, pošto smatra da se postupak koji se protiv njega vodi ne može nastaviti na pravičan način i da mu na ime odštete za kršenje prava isplati 12 miliona eura, prenosi Tanjug.

Šešelj, koji je optužen za ratne zločine protiv civila tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, dobrovoljno se predao Tribunalu u februaru 2003. i od tada je u pritvorskoj jedinici tog suda u Sheveningenu.