BiH
90

Nastavlja se prepucavanje: SDP tvrdi da Izetbegović zataškava kriminalne radnje

Klix.ba
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Socijaldemokratska partija BiH je danas reagovala saopćenjem za medije u kojem odgovaraju na izjave iz SDA, a vezano za izjavu Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH, o tužilaštva u BiH.

Podsjećamo, Izetbegović je izjavio da je kako su tužilaštva u BiH neosnovano progonila političare i kako "nama to ne treba" je najteži oblik političkog miješanja i ponižavanja pravosudnog sistema u BiH od njenog osamostaljenja. Na to je reagovao lider SDP-a koji je kazao da Izetbegović skandalozno ponižava pravosuđe. SDA je odgovorio da "nema ništa ponižavajuće u iznošenju istine".

SDP je odgovorio i na ovu reakciju SDA. Saopćenje prenosimo u cjelosti:

"SDP BiH odbacuje sve navode iz saopćenja SDA, uz nabrajanje slučajnog uzorka kriminalnih radnji koji su počinili brojni kadrovi SDA, a koje su zataškane ili se još uvijek pokušavaju zataškati preko poslušnika u policijsko-pravosudnim krugovima, valjda po matrici "da se političari ne trebaju progoniti".

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine odbacuje sve navode iz saopštenja kojeg je jučer uputila Stranka demokratske akcije, pokušavajući lažima opravdati potez svog predsjednika Bakira Izetbegovića koji je uživo, pred TV kamerama, sa osmijehom na licu građanima BiH poručio da njima ne treba borba protiv kriminala i korupcije, te da su tužioci u prošlosti "neopravdano progonili političare".

Odbrana ovakvih stavova je nemoguća. Znaju to jako dobro u SDA, pa baš zato lažima pokušavaju skrenuti pažnju javnosti sa činjenice da je predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH poslao jednu ovakvu sramnu, autokratsku i prokorupcijsku poruku prema građanima.

S obzirom da u SDA očito misle da su svi već zaboravili na kriminal koji su njihovi kadrovi počinili, sponzorisali i dozvolili u proteklih dvadeset i više godina, podsjetit ćemo ih ovom prilikom samo na nekoliko slučajeva, koje su kadrovi SDP-a dok su obavljali dužnosti u izvršnoj vlasti uredno prijavljivali pravosudnim organima. Nažalost, zahvaljujući uticaju instaliranih poslušnika SDA u policiji, sudovima i tužilaštvima svi ti primjeri kriminala i korupcije i dalje čekaju na procesuiranje i rasvjetljavanje.

Kupovina Talgo vozova, koju su direktno dogovorili, proveli i naplatili kadrovi SDA u tadašnjoj Vladi FBiH, u kojoj su građani oštećeni za više od 120 miliona KM, a slučaj se i dalje istražuje u Tužilaštvu BiH.

Kadrovi SDA, direktno su oštetili "Naftne terminale Federacije" u Pločama za iznos od 15 miliona KM, koje je Vlada FBiH predvođena SDP-om morala platiti, a istraga o ovom slučaju još se vodi u Kantonalnom Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Kupovina poslovne zgrade "BH Telecom" u centru Sarajeva, koja je plaćena više od 35 miliona KM, gotovo u potpunoj tajnosti, a cijeli posao završen je u krugu SDA kadrova, koji od kraja rata vedre i oblače ovom kompanijom. Istragu i o ovome i dalje vodi Tužilaštvo BiH.

Šta tek reći o slučaju izvlačenja novca iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH kako bi se kupovali stanovi za stranačke prvake SDA, te poslovne zgrade u vlasništvu kumova i kućnih prijatelja Dragana Čovića, ličnog Izetbegovićevog "strateškog partnera", a što je svojim iskazom nedvosmisleno potvrdio bivši direktor ove institucije Kemal Čaušević. Istraga o ovome je i dalje u toku u Tužilaštvu BiH.

Ovo je samo slučajni uzorak kriminalnih radnji koji su počinili brojni kadrovi SDA, a koje su zataškane ili se još uvijek pokušavaju zataškati preko poslušnika u policijsko-pravosudnim krugovima, valjda po matrici "da se političari ne trebaju progoniti".

Kada su u pitanju izmišljotine o podmetanju dokaza u slučaju bivšeg predsjednika FBiH Živka Budimira, podsjećamo SDA i njihovog lidera da se Budimiru i saučesnicima sudi pred Općinskim sudom u Sarajevu za najteža djela korupcije i zloupotrebe položaja, zato jer je osumnjičen da je za novac "prodao" na stotine odluka o pomilovanju ubica, silovatelja, dilera drogom i raznih drugih kriminalaca koji su tako pušteni iz zatvora. To je valjda u skladu sa pravnom doktrinom SDA.

Razumijemo da Izetbegović vjeruje kako se Budimiru i drugim političkim zvaničnicima ne bi trebalo suditi, ali je to ipak samo nedosanjana despotska želja aktuelnog rukovodstva SDA da na nekim skrivenim minderima donosi odluke o tome ko jeste, a ko nije zaslužio da odgovara za počinjeni kriminal. Želimo istaknuti kako znamo da unutar SDA ima puno onih koji istinski žele pravnu državu, državu u kojoj vladaju zakoni, a ne ljudi, odnosno Izetbegović i njemu slični. Sigurni smo da će broj onih koji će se distancirati od ovakve politike predsjednika SDA u budućnosti unutar ove stranke stalno rasti, jer BiH neće postati vlasništvo dvadesetak porodica, kako to očito želi napraviti Izetbegović i njegova družina.

Na kraju, još jednom pozivamo SDA da osigura sredstva u budžetu FBiH za narednu godinu kako bi se omogućila uspostava federalnog USKOK-a, jer je to zakonska obaveza, a ne pitanje želje ili volje bilo koje stranke ili pojedinca. Više od 1.300 predmeta političke korupcije, organiziranog kriminala i raznih oblika zloupotrebe položaja čeka na procesuiranje pred ovim tijelima".