BiH
109

Nastavlja se ekshumacija u kući na Bikavcu poznatoj kao "živa lomača"

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Udruženje "Žena-žrtva rata" zatražilo je od nadležnih institucija da se izvrši pregled podruma kuće Mehe Aljića na Bikavcu u Višegradu, poznatije kao "živa lomača", gdje je 27. juna 1992. godine zapaljeno više od 70 civila bošnjačke nacionalnosti.

Porodice stradalih u lomačama na Bikavcu i Pionirskoj ulici u Višegradu i 23 godine nakon monstruoznog zločina traže posmrtne ostatke najmilijih, a pretpostavlja se da je riječ o ukupno 140 žrtava.

Ovih dana na temeljima kuće Mehe Aljića na Bikavcu pronađen je ostatak jedne kosti a pretpostavke su da bi mogla pripadati nekoj od žrtava. To je probudilo nadu kod porodica da se kosti možda nalaze na mjestu zločina, čiji je jedini preživjeli svjedok Zehra Turjačanin.

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata", potvrdila je medijima da je počela ekshumacija te da se pretražuju podrum i ostali dijelovi kuće.

Nada za porodice stradalih nikada nije prestala i već godinama mole sve koji bilo šta znaju da im pomognu kako bi dostojno ukopali ostatke najmilijih.

Naspram apela i poziva da se otkriju mjesta posmrtnih ostataka nevino ubijenih u kućama na Bikavcu i Pionirskoj je zavjet ćutnje u Višegradu.

S druge strane, članovi Instituta za nestale osobe nastavljaju pretrage terena.

Podsjetimo, 14. i 27. juna 1992. godine pripadnici paravojne formacije Osvetnici pod komandom Milana Lukića u kući Adema Omeragića u Pionirskoj ulici i Mehe Aljića na Bikavcu spalili su više od 140 višegradskih Bošnjaka, žena, djece i staraca.

Za ovaj, ali i druge zločine u Višegradu Milan Lukić pravosnažno je pred Haškim tribunalom osuđen na doživotnu robiju.