BiH
23

Nastavlja se blokada izdavanja JMB i agonija građana

Klix.ba
Sjednica Vijeća ministara BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sjednica Vijeća ministara BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vijeće ministara danas nije razmatralo tačku dnevnog reda koja se tiče izdavanja jedinstvenih matičnih brojeva građanima u BiH. Izjašnjavanje o ovome prolongirano je za 21. maj, kada je zakazan nastavak današnje sjednice.

Prijedlog privremene odluke o utvrđivanju registracionih područja za određivanje jedinstvenih matičnih brojeva u BiH, čiji je predlagač Ministarstvo civilnih poslova BiH, odnosno ministar Sredoje Nović, nije razmatran uz objašnjenje da Nović nije prisustvovao sjednici zbog službenog puta u Kini.

Time je nastavljena agonija roditelja u FBiH čija su djeca rođena nakon 12. februara, ali i novih državljana BiH. Svi oni još uvijek čekaju dobijanje matičnog broja.

Ministri su danas, u prvom dijelu 50. sjednice, usvojili Prilog institucija BiH za redovni godišnji izvještaj o napretku BiH u procesu evropskih integracija za razdoblje od 1. septembra 2012. i zadužilo Direkciju za evropske integracije da Prilog prevede i dostavi Evropskoj komisiji.

Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BiH utvrđen je Prijedlog memoranduma o razumijevanju između Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Grčke u vezi sa podrškom i saradnjom u okviru realizacije projekta TAP i IAP. Prijedlog memoranduma bit će upućen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova prof. dr. Zlatko Lagumdžija.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za evropske integracije o održavanju petog sastanka Privremenog pododbora za transport, energiju, okoliš i regionalni razvoj zakazanog za 23. i 24. maj 2013. godine u Sarajevu.