BiH
0

Nastavlja se akcija Džoker: Pretresi na 18 lokacija, otkriveno osam tona parfema

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH i danas na 18 lokacija u Bosni i Hercegovini provode nastavak akcije kodnog naziva Džoker.

Na području regionalnog centra UIO u Tuzli aktivnosti na terenu provode se kod 13 obveznika, dok se na području regionalnog centra UIO u Sarajevu vrše provjere poslovanja kod pet obveznika.

Radi se o pravnim licima koja su u prethodnom periodu imala poslovnu saradnju sa kompanijom iz Sarajeva, koja je jučer u toku dana bila predmet provjera službenika UIO i SIPA-e.

Cijeli slučaj otkrili su službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH još u augustu 2013. godine kada se posumnjalo da se određena količina kineske robe nezakonito uvozi u BiH, na način da se prilikom uvoznog carinjenja prilažu lažne fakture umanjene vrijednosti kako bi se smanjio iznos uvoznih dažbina koje se moraju platiti prilikom uvoza robe porijeklom iz Kine u BiH.

U tom kontekstu službenici UIO u prethodnom periodu prikupljali su dokaze na način da je bila uspostavljena posebna saradnja sa carinskom službom Republike Hrvatske sa kojom je vršena posebna razmjena informacija o vrsti i količini robe koja je izlazila iz Hrvatske a ulazila u Bosnu i Hercegovinu.

Jedan od rezultata koji je po ovom pitanju već ranije ostvaren je oduzimanje 21.984 komada raznih parfema svjetski poznatih proizvođača, koje su u decembru 2013. godine oduzeli službenici UIO u Sarajevu.

Parfemi, koji su se tada pokušali prokrijumčariti na tržište BiH procjenili su se na tržišnu vrijednost u iznosu od 1.500.000 KM.

Tada je, jučer kontrolisani obveznik iz Sarajeva, prijavio za uvozno carinjenje u BiH pošiljku u kojoj su bili prijavljeni dezodoransi kineskog porijekla u pojedinačnoj vrijednosti od 0,71 eura po komadu.

Detaljnim pregledom pošiljke službenici Uprave za indirektno oporezivanje, umjesto prijavljenih dezodoransa otkrili su više od 8 tona raznih parfema, svjetski poznatih proizvođača.

U nastavku akcije kodnog naziva Džoker, u kontrolama koje su jučer započete, a nastavljene danas, bit će otkriven ukupan iznos utajenih dažbina za koji se sumnja da je oštećen Budžet BiH, nakon čega će UIO pripremiti izvještaje i proslijediti Tužilaštvu BiH.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni.