Alija Behmen
0

"Nastaviti saradnju Praga i Sarajeva"

FENA
U okviru obilježavanja Dana grada Sarajeva održani su i "Dani kulture Praga u Sarajevu" kada su upriličeni brojni kulturni događaji koji su ilustrirali Prag posjetiocima.

Održani su koncerti, otvorene izložbe, prikazani filmovi te upriličeni brojni performansi.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen zahvalio je predstavnicima Praga koji su na rođendan ovom gradu poklonili kolaž kulture i tako nastavili dugogodišnje prijateljstvo.

On je podsjetio i na brojne druge doprinose Praga Sarajevu uključujući i pomoć u obnovi sarajevske Vijećnice te izrazio nadu da će se obostrana saradnja nastaviti.

Zamjenica gradonačelnika Praga Maria Kousalikova kazala je da će Prag pružiti svesrdnu pomoć Sarajevu u njegovoj kandidaturi za Grad kulture za 2014. godinu.

"Prag je ponio ovu titulu 2002. i s tim u vezi rado ćemo pomoći i Sarajevu da to postane", dodala je Kousalikova, naglasivši da je, iako ih vrijeme nije poslužilo, uživala u posjeti Sarajevu.

Zamjenica gradonačelnika Praga izrazila je nadu da će se i u Pragu održati slična manifestacija koja bi predstavila kulturnu baštinu Sarajeva.

Predsjednica Organizacionog odbora za kandidaturu Grada Sarajeva za Grad kulture i zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Tatjana Ljujić-Mijatović također je izrazila nadu da će uspješno sarađivati s Pragom u realizaciji ovog projekta.