Sigurnosna situacija u KS
0

Nastaviti sa pretresima, racijama i zasjedama

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Na sjednici Skupštine KS-a danas je usvojen izvještaj o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u Kantonu Sarajevo s prijedlogom mjera za povoljniju sigurnosnu situaciju.

Sigurnost građana Kantona Sarajevo treba i dalje držati kao prioritet prvog stepena te u tom smislu u narednom periodu dati punu podršku kadrovskom popunjavanju i materijalno-tehničkom opremanju policije, tužilaštva i sudova Kantona Sarajevo, jedna je od mjera koje je predložila Vlada Kantona Sarajevo, a koje je u uvodom izlaganju saopćio ministar MUP-a KS-a Željko Mijatović.

Potrebno je nastaviti i s intezivnim aktivnostima pretresa stanova, ugostiteljskih objekata, vozila i osoba gdje postoje osnovi sumnje izvršenja krivičnih djela nelegalnog posjedovanja oružja i municije, i poduzimati aktivnosti na sprječavanju i otkrivanju krivičnih djela razbojništva, razbojničkih krađa, drskih krađa i drugih težih oblika tzv. "uličnog kriminala". Izvršena je i analiza i pripremljen spisak ugostiteljskih objekata u kojima češće dolazi do narušavanja javnog reda i mira i izvršenja krivičnih djela, te su proslijeđeni nadležnim organima s inicijativom da se zatvore ili promijeni namjena.

Upućen je zahtjev Vladi FBiH da odmah pristupi rješavanju problema nedostatka zatvorskih kapaciteta za upućivanje na izvršavanje kazne zatvora pravosnažno osuđenih osoba, prvenstveno izvršilaca najtežih krivičnih djela, a Vlada Kantona Sarajevo će učestvovati u sufinansiranju ovih projekata u iznosu do dva miliona KM.

Potrebno je odmah pristupiti i rješavanju problema formiranja zdravstvene ustanove radi izvršenja mjera sigurnosti "obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi". Vlada KS će, kroz Prijedlog izmjena i dopuna budžeta KS-a za 2009. osigurati do dva miliona KM za sufinansiranje projekta unutar kojeg će se Kazneni zavod poluotvorenog tipa na Igmanu preurediti u kazneni zavod zatvorenog tipa.

Predloženo je i iniciranje izmjena i dopuna Krivičnog zakona FBiH i Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije u dijelu propisanih krivičnih sankcija za nedozvoljeno posjedovanje vatrenog oružja i municije i dijelu Krivičnog zakona FBiH kojim je reguliran postupak prema maloljetnicima. Potrebno je inicirati i izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku FBiH u dijelu kojim je propisano određivanje mjere pritvora i lišenja slobode te pokrenuti izmjene i dopune Zakona o izvršenju krivičnih sankcija u Kantonu Sarajevo, u dijelu kojim je propisano korištenje vanzavodskih pogodnosti, navodi se u mjerama koje je predložila Vlada KS-a.

Potrebno je pojačati prisustvo policijskih službenika na ulicama, javnim skupovima i drugim lokalitetima gdje je prisutnija problematika izvršenja krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira, u skladu s raspoloživim ljudskim resursima, a po izvršenoj procjeni uvesti i prekovremeni rad. Također, treba preduzimati sve potrebne mjere (racije, zasjede, blokade, ograničenja kretanja i sl.) radi poboljšanja sigurnosne situacije na određenim prostorima.

Treba osigurati i sredstva za isplatu naknada za prekovremeni rad policijskih službenika za naredni period Prijedlogom izmjena i dopuna budžeta za 2009., a MUPKS će nastavi aktivnosti na realizaciji projekta "Kvartovski policajac" s utvrđenom programskom orijentacijom i ciljevima, navodi se u mjerama koje je predložila Vlada.

U sedam mjeseci tekuće godine, na području Kantona Sarajevo je prijavljeno izvršenje 4.572 krivična djela, što je za 460 ili 9,1 posto manje nego u istom periodu 2008. Rasvijetljeno je 2.883 ili 62 posto, što je za dva posto bolja rasvijetljenost nego u sedam mjeseci 2008. Zbog osnova sumnje da su učestvovali u izvršenju ovih krivičnih djela prijavljeno je 2.211 osoba, od kojih su 1.387 ili 62,7 posto povratnici u vršenju krivičnih djela. U ovom periodu su prijavljena četiri krivična djela ubistva i osam krivičnih djela ubistva u pokušaju, i svi su rasvijetljeni, kazao je u uvodnom izlaganju ministar MUP-a KS-a Željko Mijatović.

Od 1. do 19. augusta evidentirana su tri krivična djela ubistva. Ubistvo Amara Mistrića je posebno izazvalo uznemirenje javnosti i značajno narušilo ukupnu sigurnosnu situaciju na području kantona, kazao je ministar Mijatović naglasivši da je i dalje nedostatak kazneno-popravnih domova jedan od glavnih problema.

Od 1. januara 2004. do 19. augusta 2009. na području Kantona Sarajevo su prijavljena 54 krivična djela ubistva od kojih je 51 u potpunosti rasvijetljeno, dok su u preostala tri slučaja izvršioci indicirani. Od 2006. do danas sva ubistva su u potpunosti rasvijetljena, a izvršioci procesuirani.

Tokom 2008. svojim aktivnostima policija Kantona Sarajevo je pronašla i oduzela bacač plamena, mitraljez, 49 pušaka, 28 bombi i 4.100 komada municije različitog kalibra i 127 pištolja koji su bili u ilegalnom posjedu građana.

U sedam mjeseci ove godine oduzet je mitraljez, 17 pušaka, 50 pištolja i 2.583 komada municije različitog kalibra.