SDA
0

"Nastavit ćemo rad na deblokadi puta ka EU"

Sarajevo-x.com
"Nakon što smo dali odlučujući doprinos zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju naše zemlje sa Evropskom unijom, Stranka demokratske akcije (SDA) zadržat će i dalje vodeću ulogu u pripremanju BiH za punopravno članstvo u EU", poručuju lideri ove bh. stranke i dodaju da će "i pored opstrukcija drugih političkih stranka, raditi na tome da se put BiH ka EU deblokira ispunjavanjem obaveza iz Evropskog partnerstva za BiH."

Iz SDA navode da su "putem svojih poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH i Komisiji za evropske integracije Parlamenta BiH" i ranije upozoravali da je ispunjavanje obaveza BiH iz Evropskog partnerstva vrlo loše.

"Napominjemo da razlozi tih problema leže u činjenici što je u protekle četiri godine uništen trend dogovaranja i pronalaženja kompromisa, koji je postojao ranije i to je uzrok zbog kojeg danas imamo stagnaciju, a koja je rezultat blokada predstavnika stranaka iz Republike Srpske u Parlamentu BiH i Vijeću ministara BiH. Predstavnici iz RS-a u državnom parlamentu imaju stav da žele ulazak u EU, ali žele institucije na nivou entiteta, a ne na nivou države, kao ni zakone, čak i u slučajevima gdje to izričito traži EU. Zabrinjavajući je trend da poslanici iz RS-a donose odluke u državnom parlamentu, isključivo po onim odlukama koje su usvojili delegati u Narodnoj skupštini Republike Srpske", navodi se dalje, a na kraju poručuje da će se SDA boriti protiv opstrukcija i zalagati za dobivanje kandidatskog statusa naše zemlje za članstvo u EU.