BiH
0

Nastavak uređenja spomen parka "Mala kula" na Grdonju

FENA
Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i predsjednik Jedinstvene organizacije boraca Unija veterana općine Centar Enver Krluč potpisali su protokol o realizaciji granta u iznosu od 50.000 KM za nastavak uređenja spomen-parka ''Mala kula'' na Grdonju.

Prije potpisivanja protokola, delegacija Općine Centar koju je predvodio načelnik Bećirević, položila je cvijeće ispred spomen-obilježja na kojem je uklesano 312 imena poginulih boraca proslavljene 105. motorizovane brigade Armije RBiH i odali dužnu počast žrtvama proteklog rata.

Krluč je zahvalio načelniku Bećireviću na podršci i istakao da će ova sredstva iskoristiti za nastavak izgradnje ''Spomen-parka 105. motorizovane brigade'', gdje se planira uređenje parking prostora za posjetioce, kao i sadržaja koji bi podsjećali na herojski put boraca kao što su dva rova (agresorski i odbrambeni) i dvije zemunice.

Općina Centar je uložila 160.000 KM u izgradnju spomen-obilježja u znak sjećanja na 312 poginulih pripadnika 105. brigade na Grdonju i više od 400.000 KM za obnovu i revitalizaciju spomeničkog objekta ''Mala kula'' i uređenje muzeja - što predstavlja prvu fazu projekta izgradnje spomen-parka 105. Brigade, saopćila je Služba za informisanje Općine Centar.