Kantonalni sud u Sarajevu
0

Nastavak suđenja za ubistvo tri člana rodbine

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Svjedočenjima Bege Numanovića i Džemala Mešića danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Damiru Crnjaniju (1986), optuženom za trostruko ubistvo u julu 2007. godine u Beogradu.

Optužnica Crnjanija tereti za ubistvo tetke i tetka, bračnog para Gordane i Zorana Sitarice i njihove kćerke Zorice, što je kvalificirano kao ubistvo iz koristoljublja, motivirano pribavljanjem protupravne imovinske koristi.

Svjedoci Numanović i Mešić, inspektori MUP-a Kantona Sarajevo koji su na temelju naredbe Tužiteljstva BiH sudjelovali u rasvjetljavanju spomenutog zločina, potvrdili su autorstvo odnosno autentičnost dviju službenih zabilješki sačinjenih 26. i 27. jula 2007. godine.

Po njihovim iskazima, Damir Crnjani, onda u svojstvu osumnjičenog, dobrovoljno se odazvao na poziv i s njim je obavljen razgovor u prisustvu nadležnog kantonalnog tužitelja, predstavnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), te dužnosnika Sekretarijata za unutarnje poslove Republike Srbije, a s obzirom na to da je istraga u ovom slučaju inicirana putem Interpola.

Istovremeno, od Crnjanija su uzeti uzorci (bris i dlake) za DNA analizu, što je izvršeno u laboratoriju Centra krim-tehnike MUP-a KS.

Svjedoci su naveli kako je nakon "informativnog razgovora" u prostorijama MUP-a Crnjani dao iskaz u Tužiteljstvu BiH, a u međuvremenu su izvršeni pretres "BMW-a" i stana osumnjičenog.

Spomenute službene zabilješke su, kao materijalni dokazi optužbe, predočeni Sudu i uloženi u spis.

Prema tužbenim navodima, Crnjani je nakon ubistva izvršio premetačinu stana u Beogradu u kojem je živjela porodica Sitarica te prisvojio 4.700 eura, 1.500 švicarskih franaka, četiri mobitela i tri fotoaparata.

Budući da je optuženi bh. državljanin, istraga u ovom predmetu pokrenuta je u skladu s Memorandumom o saradnji, a na zahtjev za preuzimanje krivičnog gonjenja Okružnog tužilaštva u Beogradu koji je 26. oktobra 2007. proslijeđen Ministarstvu pravde BiH.

U skladu s načelom mjesne nadležnosti krivično gonjenje u ovom slučaju preuzelo je Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. aprila kada bi ulaganjem u spis preostalih materijalnih dokaza optužba trebala okončati izvođenje dokaza.