Sud BiH
0

Nastavak suđenja u predmetu Savić

FENA
Dajući iskaz u korist odbrane na suđenju pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH u Sarajevu, Amir Topalović je ustvrdio da se optuženi Momir Savić zalagao za zaštitu Bošnjaka u Višegradu tokom 1992. godine.

Svjedok, koji je tokom rata živio u Sarajevu, ispričao je da je od oca saznao da je u proljeće 1992. godine Savić bio “komandir vojske u Drinskom”, javio je danas BIRN - Justice Report.

“Krajem maja 1992. godine u Drinskom je bio skup Bošnjaka. Momir je tog dana okupljenim rekao da on više u Drinskom nije niko i ništa, već da je sva vlast kod paravojski. Predložio je svim prisutnim da bježe, ali ne u Višegrad, već preko Šipa. Kazao je svima da u Višegradu vlada ludilo”, dodao je svjedok, pojasnivši da saznanja o tome ima od oca, koji je preminuo 1995. godine.

Tužilaštvo BiH tereti Momira Savića da je kao pripadnik paravojne formacije, a potom kao komandir Treće čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno s još nekoliko srpskih vojnika, 23. maja 1992. godine u selu Drinsko učestvovao u ispitivanju, premlaćivanju i ubistvima bošnjačkih civila.

Topalović je u sudnici dodao da optuženog Savića poznaje od djetinjstva te da se tokom proljeća 1992. godine “nekoliko puta čuo s njim kako bi zamolio da mu se zaštite roditelji”.

“Momir i ja smo se znali, pa sam ga zamolio da pripazi na moje roditelje. On mi je rekao da se ništa ne brinem. Kasnije mi je otac kazao da je Momir dolazio nekoliko puta da vidi da li im šta fali”, rekao je svjedok.

Topalovićevi roditelji su, prema njegovom iskazu, izbjegli u Visoko 26. juna 1992., nakon što ih je nazvao Zoran Tešević Leka, te kazao da moraju napustiti Drinsko jer “se više ne može ništa učiniti za njih”.

“Prije toga, otac je vidio kako maskirani pripadnici paravojski pale kuće dvojice Guša, međutim, Momir je rekao mom ocu da nije imao nikakvu komandu nad njima”, kazao je Topalović.

Svjedok je u sudnici kazao da mu je poznato da je njegov otac nakon rata “dobivao provokacije” od mještana Drinskog jer su ga oni smatrali “izdajnikom koji sarađuje s Momirom Savićem”.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. januar.