BiH
0

Nastavak suđenja Ramizu Delaliću Ćeli odgođen za 28. septembar

NINA
Današnji nastavak suđenja Ramizu Delaliću zvanom Ćelo odgođen je zbog nedolaska svjedoka optužbe Arsenija Gardovića, javio je dopisnik NINA-e.

Inače, Delalić je optužen za ubistvo srpskog svata Nikole Gardovića 1. marta 1992. Optuženi se brani sa slobode, ali je trenutno u pritvoru jer je osumnjičen da je sudjelovao u nedavnoj pucnjavi na Koševskom brdu u Sarajevu. Ćelo se prije četiri dana dobrovoljno predao policiji.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Jasmina Kosović je kazala da svjedok Gardović ne živi na poznatoj adresi u Zvorniku na kojoj je bio uručen poziv, nego da on radi i živi u Švedskoj.

Kosovićeva je, obraćajući se tužitelju u tom predmetu Enesu Kamenici, kazala da se treba potruditi kako bi osigurao prisutnost svjedoka, a što bi rezultiralo učinkovitijim vođenjem postupka, na što je Kamenica rekao da je Arsenije Gardović boravio u BiH do 21. jula ove godine i da je bio spreman pojaviti se na prošlom pretresu, ali da ga je obavijestio da ne dolazi jer je ročište odgođeno zbog bolesti Ćelina branitelja Fahrije Karkina.

Na današnjem ročištu Karkin je predočio Sudskom vijeću medicinsku dokumentaciju o njegovoj bolesti. Nastavak suđenja u slučaju ubistva srpskog svata Nikole Gardovića zakazan je za 28. septembra kada se očekuje svjedočenje tri svjedoka optužbe - Radenka Mirovića, Jovana i Dušana Gardovića.