Tužilaštvo BiH
0

Nastavak suđenja Radetu Veselinoviću

FENA
Fadil Vlajičić, svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za ratni zločin počinjen u Hadžićima, tvrdi da mu je optuženi Rade Veselinović nekoliko puta dolazio na vrata i "ponašao se vrlo grubo", zbog čega on i sada ima ožiljke na tijelu.

"Morao sam Radetu Veselinoviću, njegovom sinu Mladenu i još jednom vojniku pokazivati gdje ko živi u mojoj zgradi. Ako sam nešto rekao za nekoga od stanara, Rade mi je govorio da šutim, da oni znaju ko je kakav i nazivao me je pogrdnim imenima", kazao je svjedok.

Veselinovića Tužilaštvo BiH tereti da je kao bivši pripadnik Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) učestvovao u ubistvima, mučenjima, prisilnim nestancima, zatvaranjima i maltretiranjima nesrpskog stanovništva sa područja općine Hadžići tokom 1992. godine.

Vlajičić kaže da je Veselinović dolazio "četiri ili pet puta u njegovu zgradu i obilazio stanove". Jedne prilike, svjedok kaže da ga je prislonio uz zid i "zavrnuo mu nož" od čega mu je ostao ožiljak na tijelu. Prema Vlajičićevim riječima, kada su odvedene sve komšije nesrpske nacionalnosti iz zgrade - od 26. do 28. maja 1992. godine - ponovno je došao Veselinović i rekao mu "da slučajno ne pokuša da javlja svojima gdje su teritorije, inače će biti zaklan i on i njegova porodica". Vlajičić je, kako je ispričao, odveden 18. augusta 1992. godine u zgradu Teritorijalne odbrane, ali ga je spasio izvjesni Slobodan Lubura, te se ponovo vratio u svoj stan. Početkom septembra, nakon što je "policajka Boba" obavijestila da je organizovana razmjena "svi za svoje", svjedok odlazi sa porodicom ispred sportske dvorane. Međutim, kako dalje tvrdi, razmjena ne uspijeva, te on biva zatvoren u sportskoj dvorani do 22. septembra, nakon čega ga odvode na prinudne radove. "Veselinović je dolazio u dvoranu. Imao je na vratu krst i na glavi nekad šešir, šubaru ili crnogorsku kapu", kazao je svjedok, opisujući optuženog kao "vrlo opasnu osobu za muslimansko stanovništvo".

Drugi svjedok Tužilaštva BiH bio je Mehemed Musić, koji je kazao da mu je Veselinović dolazio na vrata da traži oružje. "Nije me nikada tukao ali mi je odveo brata iz sela Musići, kojem ni dan danas nisam pronašao kosti. Mom bratu je tada ostalo dijete od devet mjeseci", kazao je svjedok, te je dodao da je 20. maja 1992. godine zakopao tijela trojice mrtvih koji su stradali nakon što je "ubačena eksplozija" u kuću Alije Musića u selu Musići, općina Hadžići. Svjedok Musić također je ispričao da je bio zatvoren u sportskoj dvorani u septembru 1992. godine. Za to zatvaranje on optužuje Veselinovića, jer je "bio tu dok su ga odvodili". "Bilo nas je oko 500 u sportskoj dvorani. Veselinović je dolazio i odvodio ljude na prinudne radove. Odvodio je i Ćazima-slastičara koji se poslije trećeg puta više nije vratio. Nisam ga nikada više vidio", ispričao je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. decembar, javio je danas BIRN-Justice Report.