Doboj
0

Nastavak suđenja Nihadu Hamziću

FENA
U nastavku suđenja Nihadu Hamziću zvanom Fric, optuženom za zločine u Derventi i Bosanskom Brodu svjedoci Okružnog tužilaštva u Doboju govorili su o zlostavljanju zatvorenika u logorima Rabić, Polje i Tulek u čemu je sudjelovao i optuženi.

Svjedok Mile Kuzmanović kazao je da su mu u Rabiću “polomljena rebra, kliještima čupani nokti na nožnim prstima i da je zadobio 27 povreda na glavi”.

Tokom unakrsnog ispitivanja odbrane, svjedok je rekao da mu “optuženi nije čupao nokte i polomio rebra”.

"To mi nije uradio, ali me udarao rukama i nogama", kazao je Kuzmanović.

Za razliku od drugih svjedoka u ovom postupku, koji su rekli da ih Hamzić nije tjerao da koriste ustaške pozdrave već da su to radili ostali stražari, Kuzmanović je naveo da “izuzev optuženog drugi to nisu tražili”.

Na pitanje Sudskog vijeća, Kuzmanović je kazao da prije zarobljavanja u naselju Čardak, krajem aprila 1992. godine, nije bio mobiliziran i da je u kući imao pištolj s dozvolom i jednu bombu.

Prema navodima optužnice, Hamzić je kao zapovjednik čuvara u logorima Rabić i Polje na području Dervente i logoru Tulek (opština Bosanski Brod) fizički i psihički zlostavljao civile srpske nacionalnosti.

Svjedok Borislav Miodanić je rekao da je njega i druge zatvorenike optuženi “udarao rukama po cijelom tijelu i da su ih tukli i drugi stražari”.

Na pitanje odbrane ko je bio zapovjednik Rabića, Miodanić je kazao da ne zna pouzdano.

"Najvjerovatnije je Hamzić bio šef. Kod njih je bio šef ko god uđe u logor", rekao je ovaj svjedok.

Svjedok Drago Jovanović je kazao da je u logoru Polje viđao optuženog i da ga tu nije maltretirao, ali da je to radio u Tuleku.

"Fric i Marko Miloš izveli su nekoliko zatvorenika iz Tuleka. Ostali su nas dočekali i pretukli palicama. Tu su bili Skelić, Brico, Geza, neki Ćelo iz Slavonskog Broda. Nisam mogao vidjeti da li me Fric udara. Najviše me tukao Marko Miloš i ne bih ostao miran da je on u ovom trenutku u sudnici", rekao je Jovanović.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je kazao da je u aprilu 1992. godine bio vojni obveznik i da je imao vojni raspored.

"Kad je počeo rat, nas desetak iz Čardaka smo držali straže. Komandir naše jedinice bio je komšija Stojan Dačić. Imao sam pušku ‘papovku’. Oružje nam je podijelio SDS (Srpska demokratska stranka) u jednom podrumu", ispričao je Jovanović.

Svjedok Živko Đurić rekao je da je bio u zatvoren u Rabiću, gdje je u prosjeku bilo 100 do 120 ljudi.

"Mene optuženi nije zlostavljao, ali znam da je izudarao Dušana Nikolića i Mirka Đuričića", kazao je Đurić, koji je potvrdio i da je Vojna policija Osječke brigade iz Hrvatske odvodila zatvorenike iz Rabića na kopanje rovova.

Suđenje se nastavlja 19. oktobra, prenosi Justice Report, online publikacija Balkanske istraživačke mreže BiH.