BiH
0

Nastavak suđenja Karadžiću

SRNA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
U Haškom tribunalu danas će biti nastavljeno suđenje Radovanu Karadžiću, koji će početi unakrsno da ispituje svjedoka Ibru Osmanovića iz Vlasenice.

Osmanović je do sada u Tribunalu svjedočio u pet predmeta, opisujući svoje jednoipogodišnje zarobljeništvo na četiri različite lokacije - u policijskoj stanici i zatvoru u Vlasenici i logorima u Sušici i Batkoviću.

U Tribunalu bi naredne sedmice trebalo da bude objavljen podnesak tužilaštva, koje po nalogu pretresnog vijeća treba da odgovori kako planira da sasluša još 118 svjedoka, budući da je do kraja jula potrošilo 160 od ukupno 300 sati, koliko mu je odobreno za dokazni postupak.

Na suđenju Karadžiću, od početka izvođenja dokaza optužbe u aprilu 2010. do kraja jula ove godine, saslušana su 93 svjedoka. Na listi tužilaštva za iduću nedjelju nalaze se Suad Džafić, Šefik Hurko i još tri zaštićena svjedoka.

Karadžića optužnica tereti za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. 

Danas će biti nastavljen glavni pretres na suđenju generalu Zdravku Tolimiru, nekadašnjem pomoćniku komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske RS. Optužnica ga gereti za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi u julu 1995. godine. Dokazni postupak nastavlja tužilaštvo. 

U Tribunalu će danas biti nastavljeno djelimično ponovljeno suđenje nekadašnjim komandantima takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju. Suđenje se ponavlja po šest tačaka optužnice, koja ih tereti za zločine nad albanskim, srpskim i romskim civilima u logoru OVK u Jablanici, 1998. godine. 
U srijedu, 31. avgusta, biće nastavljeno suđenje nekadašnjim šefovima Državne bezbjednosti MUP-a Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženima za zločine koje su u Hrvatskoj i BiH počinile policijske i paravojne trupe. Dokazni postupak nastaviće Stanišićeva odbrana. 

Zbog praznika UN, u utorak će u Tribunalu biti slobodan dan.